Rozjetý rychlík?

26.01.2018 00:26
Měsíc po volbách starosty města Ledeč nad Sázavou uveřejnil Havlíčkobrodský deník dne 19.12.2014 rozhovor redaktora Filipa Brože s novým ledečským starostou Ing. Zdeňkem Tůmou pod názvem Nastoupil jsem do rozjetého rychlíku. Musíme ho zpomalit a vést správným směrem. Sice jsem tenkrát pochopil a po přečtení celého článku pochopíte zajisté i vy, co tím Zdeněk myslel, ale slovo "rychlík" mi jaksi k době temna již tenkrát nesedělo. Z pohledu na to, co se za doby temna dělo a expressis verbis "vykonalo", by to lépe charakterizovalo slovo "courák" a z pohledu na různé temné kauzy, spory a hádky slovo "mašinérie"
Město se totiž v době temna rozhádalo a soudilo s kdekým. S hejtmanem a jeho náměstkem, s majiteli a provozovateli fotovoltaiky, s jednou významnou místní stavební firmou, s majiteli Sluneční zátoky, se SFDI, se Sokoly a s DDM, s majitelem garáže pod Šeptouchovem i s moji maličkostí. Kamarádilo se se středočeským hejtmanem Rathem, znovu poslancem Zgarbou a s čáslavským senátorem. A místní oranžová stranická buňka, která po čtyři roky ovládala radnici, se rozhádala se všemi okolními stejnobarevnými buňkami. Na její "legendární a férové" stranické schůzi v sále dnes již neexistující restaurace hřímal její nový vůdce za přikyvování svého legendárního a nejférovějšího pobočníka: "Vrbu dostanu do tepláků!" Toho Vrbu, co jim v roce 1998 pomohl uspět v komunálních volbách! - viz zde
Naštěstí se Zdeňkovi za pomoci dalších rozumných lidí kolem něho opravdu podařilo tu rozjetou mašinérii zpomalit a vést jí správným směrem a ten investiční a příspěvkový courák naopak rozpohybovat do vyšších obrátek. A ve městě je to vidět!
 
Oproti třem přehnaně barevým, přehnaně zatepleným a neprodyšně uzavřeným školním areálům, zpackané cyklostezce - necyklostezce a načerno zplanýrované skládce Rašovec z doby temna vyrostla za starosty Tůmy skoro nová školní kuchyně, nová tribuna a šatny na letním stadionu, nové zastřešení zimního stadionu, nová rolba, nové povrchy komunikací (Havlíčkova, Hradní, Hutní, Zoufalka, Ke Stínadlům, předláždění Koželské, část M.Majerové, část Nádražní) a chodníků po celé Ledči, další nová okna na poliklinice, ZUŠ, ZŠ a na SVČ v Barborce, sociálky na poliklinice, nový viadukt a komunikace u Zoufalky, nové osvětlení na Zoufalce a v Horní Ledči, osvětlení hradu a vánoční výzdoba, nové přístupové rampy ke hradu, oprava hradního mostu a parkoviště u hradu, nové fasády na radnici a hradních budovách, oprava Mariánského sloupu, odstavné parkoviště za Billou, kamerový systém ve městě, rozšíření činnosti Pečovatelské služby, prodej bývalé Hudebky a Traktorky, vystěhování domu hrůzy, vykácení stráně na Koželské, nové čekárny v Habreku a Obrvani, chystá se nový Spolkový dům v Habreku, nová křižovatka u autobusového nádraží, připravuje se plavecký bazén, ČOV v Háji, nový chodník na Habrecké, obnovil se kontakt a komunikace s Krajem, s veřejností, s místními spolky a organizacemi, a to nejen formou příspěvků, které se zase začaly rozdělovat spravedlivě a všem. Nutno ještě připomenout, že v roce 2017 došlo také ke splacení všech dosavadních dluhů města. 
 
Na hrad jsem v tom výčtu samých sociálních jistot a pozitiv :-) nezapomněl, tam se však naštěstí jeho obnova nezastavila ani v době temna, i když k tomu bylo také nakročeno viz usnesení 2.2010/15ZM-s) z 22.2.2010, které jsme na tomto webu komentovali hned po jeho zřízení v roce 2014 v prvním odstavci článku Územní plán zde.
 
Někdy prostě je poučné se podívat zpátky, zalistovat v usneseních a v regionálním tisku, připomenout si někdejší proklamace a předsevzetí nastupujících starostů a pak je konfrontovat se skutečností. Jako třeba před osmi lety v jiném článku HB deníku Na nového starostu čeká řada úkolů, což jsme již na webu LBC komentovali v článku Jak počáteční předsevzetí berou za své zde. Řada úkolů čekala a dočkala se až s příchodem nového nezávislého starosty Tůmy. 
 
Zbývá už jen zodpovědět tu legendární otázku od verpánku
"To jsem zvědavý, kolik ti nezávislí teď se dvěma místostarosty seženou peněz pro město?" :-)
Ono to totiž jde a ono to šlo i bez porcování medvěda!
 
To rozum nebere!? -sv-

—————

Zpět