Rašovec na konec

30.12.2017 00:30

Krátký třídenní průšvihový seriál zakončíme na Rašovci, na místě, kde všechno v červnu 2014, nebo vlastně v červnu 1993 započalo. Na tomto webu můžete vyhledat spousty článků, věnovaných Rašovci, jejichž účinek byl asi stejný, jako házení hrachu na stěnu. Ale já na úvod proto použiji svoje poslední shrnutí ze sekce Diskuse:

Datum: 03.11.2017   Vložil: Stanislav Vrba   Titulek: O porušení pravomocí
O Rašovci věděla Policie, Státní zastupitelství, úřady, zastupitelé, lidi, myslím, že i novináři. Tak to asi překročení pravomoci nebylo!? I když ČIŽP a stavební úřad nějaká porušení shledali a řešili. Nějaké pokuty taky padly. Nějaké se i zaplatily. Akorát je neplatili viníci!! Voliči jim to však spočítali. Kocourkov hadr!! 
 
Datum: 03.11.2017   Vložil: Rašovec   Titulek: O porušení pravomocí
A kdo asi porušil svojí pravomoc, když v červnu 2014 nechal navozit bez povolení na uzavřenou skládku Rašovec 7500 t sajrajtu (stavebního odpadu z dálnice D1)? A kdo to kryl a ututlal?
Slovo "úřady" lze konkretizovat na: 
Stavební úřad, ČIŽP, MŽP, SFŽP, MV ČR, MF ČR, ODK MV, ŘSD, snad i KrÚ a úřad vlády.
 
Slova "Kocourkov hadr!" si přeberte sami, jako ten hrách, nebo perly pod stěnou.
 
Kdo to kryl a ututlal? Vraťme se nejdříve na úplný začátek:
 
07.06.2014 Projíždí Perlou Posázaví  ze směru od dálnice D1 náklaďák za náklaďákem vrchovatě naložený vytěženou zeminou a stavebním odpadem z D1 a většina jich směřuje na Rašovec. Na plochu uzavřené, monitorované a za státní peníze rekultivované skládky komunálního odpadu. Dále taky na motokrosové závodiště, které leží na pozemcích města a taky na soukromý pozemek sousedící ze západní strany s bývalou skládkou. Vše ten den dokumentují pejskaři a taky Google mapy. viz zde a zde. Navážení trvalo snad tři týdny. Za tak krátkou dobu bylo 20-ti leté snažení několika ledečských starostů "završeno" sajrajtem! 
Pejskaři ze ZKO Ledeč se dotazují spřízněných zastupitelů: "Co se to děje?", ti však krčí rameny a ostýchají se odpovědět.
Cvičiště pejskařů bylo odpadní zeminou nešetrně zasaženo a překážky shozením o patro níž poškozeny. Toho si všiml i Karel Kuchtiak, který pejskařům pomáhal cvičiště udržovat. Začal se o "akci" zajímat.
23.06.2014 Na jednání ZM se na "akci" otevřeně a bez ostychu dotázal zastupitel Vrba. Zajímalo ho: Kdo to povolil? Kdo to objednal? Kdo to bude platit? K akci se přihlásil místostarosta Doležal lakonickým: "Já!" Na nepříjemné otázky měl tehdy patent odpovídat tajemník MěÚ, který prohlásil: "Je to nic proti ničemu. Navezenou zeminou se urovnává terén, aby zde mohlo vzniknout hřiště!" Z řad úřednictva též zaznělo: "Akce nevyžaduje stavební povolení!" Zastupitelé se k tomu nevyjadřovali. Raději. Deset z nich zasedá i v současném zastupitelstvu!!! (Dva z nich dodnes považuji za své přátele)
 
V tomto je třeba hledat hlavní příčinu, proč nepovolená monstrózní 7500tunová akce, která město LNS přišla zatím na 263.503 Kč a provinilé stavební firmy na další statisíce, nebyla nikdy řádně prošetřena. Odpadní zemina a stavební odpad z D1 přikryl rekultivovanou skládku na Rašovci systémem vocaď - pocaď  a zastupitelé pak přikryli na jednání rady města a zastupitelstva města nelegálnost Hurá akce a v on-line přenosu se vzdali na doporučení advokátní kanceláře jednou pro vždy možnosti vymáhat škodu po jejím původci. Asi za jeho "zásluhy" a vždy "férové" jednání!
 
Svoji roli samozřejmě při šetření akce sehrála i "strana a vláda" a liknavost úřadů. To by však bylo na dlouhé vyprávění, ke kterému mi chybí dostatek důkazů. "A odvahy," myslíte si. Ne, té mám pořád dost, ale nejsem zuřivý investigativec a svoje spekulace bych si musel nejdříve alespoň trochu ověřit. A to by už nebylo tak snadné. Na to by mi moje IQ foxteriéra už nestačilo!
 
Nebudu vás však dále unavovat opakováním známých faktů, na které nejen úřady, ale i mlčící většina občanů rezignovala. Každý si je můžete vyhledat na těchto stránkách v článcích Rekapitulace Rašovce  a  K čemu došlo na Rašovci.  A možná taky v mém článku z Ledečských novin č.5-6/1993  Rašovec - časovaná bomba!  Howgh! -sv-

—————

Zpět