Jak se volilo v 98.

09.03.2017 15:38

Komunální volby v roce 1998 vstoupily do novodobé historie v Ledči nad Sázavou tím, že poprvé po sametové revoluci se o přízeň místních voličů začala ucházet i ČSSD. Do voleb ji 13. - 14. listopadu doprovodili již ostřílení političtí harcovníci KSČM, ODS, KDU-ČSL a chyběla při nich poprvé kandidátka SNK, (v závěru článku vysvětlím proč). I bez SNK se na všech kandidátkách dohromady objevilo celkem 24 kandidátů bez politické příslušnosti a do zastupitelstva se jich dostalo 9. 

Jak to dopadlo? Jako vždycky v Perle Posázaví. Skoropatem 7:8. Tři demokratické strany obdržely skoro stejné procento hlasů v rozmezí 25,2 - 26,75 %. Komunisté za nimi zústali jen o 3%. Volební účast byla tenkrát již nižší 52,51 %. Oficiální volební výsledky ČSÚ vidíte na následující tabulce stáhnuté ze serveru volby.cz.

Kandidátní listina Hlasy Počet
kandidátů
Počet
mandátů
abs. v %
1 Česká str.sociálně demokrat. 8 814 25.74 15 4
2 Komunistická str.Čech a Moravy 7 642 22.31 15 3
3 Občanská demokratická strana 9 163 26.75 15 4
4 Křesť.demokr.unie-Čs.str.lid. 8 629 25.20 15 4

Do zastupitelstva byli zvoleni:

ODS: Kořenský - 820, Kroutil st. - 808, Ježek st. - 742, Urban - 691 hlasů

ČSSD: Vrba - 953, H. Váňová - 727, Jitka Gunaratna - 724, Žaloudek - 699

KDU-ČSL: Kouba - 972, Maštálka - 830, J. Horáková - 808, Poborský - 611

KSČM: Severa - 830, Čuban - 719, Z. Janák - 647

Vítězem voleb v kategorii jednotlivci byl sice Mirek Kouba, ale kandidáti na starostu se v roce 1998 vybírali z druhého konce tabulky. "Kdo získal nejnižší počet hlasů, toho navrhneme," řekli si asi lidovci a ódéesáci. a jak řekli, tak se stalo. Starostou byl zvolen Karel Urban (ODS), místostarostou Jaroslav Poborský (KDU-ČSL), radními Kouba (KDU-ČSL), Kroutil (ODS) a Žaloudek (ČSSD). Určitý posun a demokratický počin zde byl v tom, že se do rady města dostal i zástupce opozice Žaloudek, i když na tak malém městě po volbách toto označení trochu pokulhává. Všem zastupitelům by totiž mělo jít o jedno - o prospěch svého města a jeho občanů. 

Poraženým ve volbách byl Jan Hálek, který z 1. místa na kandidátce ODS se nedostal ani do zastupitelstva. Se ziskem 542 hlasů skončil až na 6. místě kandidátky ODS! Obhájit mandát zastupitele a starosty se nepodařilo před ním ani panu Kolaříkovi, ale ten již před volbami oznamoval, že o znovuzvolení neusiluje, a proto se v roce 1994 po skončení svého funkčního období na radnici objevil jen na 4. místě kandidátky SNK. Po Hálkovi se podobný propadák z 1. místa "povedl" až o 16 let později ještě Vaňkovi, kterému to občané též v roce 2014 spočítali. Pregnantně (výstižně) se k takovému propadáku vyjádřil jeden krajský politik ČSSD zde.

Slíbil jsem zde, že na závěr vysvětlím absenci SNK ve volbách 1998. Důvod této absence byl jednoduchý. Nebyli lidi. V roce 1990 SNK kandidátku organizovali Ing. Josef Marek a Ing. Jiří Pokorný, v roce 1994 Jaroslav Brož st. a Ing. Josef Zikmunda a v roce 1998 nebyl kdo a mně samotnému se do toho zrovna dvakrát nechtělo. Měl jsem spoustu jiných starostí. Vyměnil jsem tenkrát zaměstnavatele, byt a manželku, pořídil si další děti a pak se mi vůbec nechtělo kandidátku organizovat, poníženě škemrat o voličskou podporu a podpisy občanů na podporu kandidátky SNK. Stejně jsem se tomu ale nakonec nevyhnul. Škemrat jsem však nemusel já, ale jiní. :-)

Uprostřed léta za mnou totiž přišli zástupci ČSSD, zda bych jim nedokázal sestavit program a nepomohl s volební kampaní a letáky a nabídli mi 4. místo na jejich kandidátce. Vsadili na moji sociální orientaci, kterou jsem předvedl v porevolučním účinkování v Kovofiniši, s tvorbou volebního programu a letáků jsem měl z minulých a předminulých voleb taky už dost zkušeností a v ČSSD řadu známých a přátel, tak jsem tu nabídku s podmínkou, že zůstanu nadále bezpartijní, nakonec přijal. ČSSD jsem ve volební kampani poté výrazně pomohl, prací, vyjednáváním i získanými hlasy. Nebyl jsem na to sám, na kandidátce ČSSD byly tenkrát další nezávislé osobnosti jako paní Gunaratna a Váňová. Při povolebním dohadování jsem pak přenechal rád a dobrovolně nominaci na místo v radě města tehdejšímu předsedovi ČSSD a mému kamarádovi Jardovi Žaloudkovi a po jeho zvolení mu pomáhal zase rád a dobrovolně zvládat agendu radního. Jak se mi za to vše ČSSD o 12 let později odvděčila, si povíme částečně už příště a naplno pak v šestém pokračování tohoto seriálu  Jak se volilo v ...   

To rozum nebere!? -sv-

—————

Zpět