Platí ještě dané slovo?

05.03.2018 00:05
Škoda, že Krakonošův revír nebyl v minulosti rozšířen z Krkonoš až k Perle Posázaví. Měli jsme raději v roce 2010 místo kovových, dnes již vyšisovaných, uvítacích cedulí natlouct na příjezdy do města dřevěné kůly s prknem a nápisem: TADY JE KRAKONOŠOVO! tak, jak jsme to tenkrát mohli vídat v snad nejslavnějším večerníčku všech dob Krkonošské pohádky, známém také jako Anče, Kubo, hajnej!
V tom večerníčku to sice nezaznělo, ale včera dopoledne jsem se z rádia dozvěděl, že Krakonoš byl taky přísným strážcem dodržování daného slova. Kdyby tenkrát v Perle Posázaví na dodržování daného slova Krakonoš dohlížel, nemusela být žádná doba temna, žádná cyklostezka - necyklosteska, žádný sajrajt na Rašovci ani žádné duhové fasády.
Jenže dané slovo už dnes není, co bývalo kdysi. Vlastně už v tom vzpomínaném roce 2010 nebylo. Ani podání ruky na jeho stvrzení totiž tenkrát již nestačilo. Mělo přímo jepičí život. Ráno bylo dáno a večer již neplatilo. Ale, abych nemluvil jen tak neurčitě do větru a v náznacích:
 
Na jaře 2010 mi na radnici mluvka Pavka klepal na ramena a prohlašoval, že jsem pro jeho stranu i pro něho jediným kandidátem na starostu, že dobře ví, co vše jsem pro město vykonal. Na podzim už bylo všemu jinak.
 
Na podzim 2010 v ševcovské dílně od verpánku mi Jarda podáním ruky dal svoje slovo, že do toho půjdeme dál spolu. "Oni mě nutí, abych požadoval obě místa na radnici pro naší stranu, že by to tak bylo pro ní nejlepší. Já ale chci to nejlepší pro město." Druhý den nebo vlastně ještě tentýž den večer ho ukecali a slovo již neplatilo.
 
Krakonoše na ně, na křiváky! Krakonoše, strážce daného slova.
Ano a taky vlastně nesmím zapomenout na slovo ANO, které mi na jeníkovské a ledečské radnici daly v rozmezí 20-ti let dvě krásné nevěsty. To však bylo slovo ženské a některé ženy kromě spousty a spousty slov a slibů dávají ještě radši samy sebe. To by ani prkno s nápisem Tady je Krakonošovo! ani Krakonošova sojka neuhlídaly. :-)  -sv-

—————

Zpět