Monstrum s kudlou v zádech

14.07.2016 10:43

Zatímco před 10-ti lety sužovaly Perlu Posázaví povodně, které napáchaly spoustu škod i v samotném centru města, loni a letos ohrožuje malebné posázavské město jiná potvora – pavoučí monstrum. 

Jeho existenci jsme předpověděli již v roce 2012 v naší Fotogalerie. Zrodilo se však před dvěma lety na uzavřené a monitorované skládce Rašovec, odkud se loni přesunulo do ulice Pod Šeptouchovem a nyní občas vyráží do centra města strašit před místní radnici. Naší fotoreportérce se ho podařilo před týdnem zachytit přímo před budovou radnice v davu zděšených obyvatel - viz foto níže. Před monstrem utíká i 8 statečných.

Rašovecké monitory dokázaly prvně zachytit pavoučí monstrum dne 7.6.2014 přímo na Rašovci. Tehdy to bylo ještě čerstvě vylíhnuté mládě, které sem bylo prý omylem dopraveno spolu se stavebním odpadem z nedaleké kačerovské deponie. Na fotografii z té doby dokonale splývá s okolní sutí a asfaltovou drtí. Společně s ní bylo o pár dnů později zahrnuto a urovnáno v masivní nepovolené navážce a terénních úpravách. Zde přečkalo zbylé měsíce doby temna i komunální volby a počátkem roku 2015 vylezlo na světlo boží a začalo strašit jako kostlivec ze skříně své tvůrce, kterým se zřejmě vymklo z kontroly. Jejich vzájemné pavučinové kontakty se zpřetrhaly, ale stále ještě nějaká vlákna existují. Venkovský právník by mohl vyprávět a stranické sekretariáty taktéž!

Kdo dnes dokáže toto monstrum zastavit?  Kdo zbaví Perlu Posázaví potrhané lepkavé pavučiny, která ji vězní a sužuje? Snad jen její otec – neohrožený Džungan. Ten jediný by to dokázal. Zná totiž velkou slabinu monstrózního pavouka. Sám s ní taky disponuje. Je to jeho krátká paměť a úzký úhel rozhledu. Nevidí proto za sebe a vědom si své neohroženosti se ani nenamáhá ohlédnout, co napáchal a co se děje za ním. A toho by jediný Džungan se svou osvědčenou kudlou do zad jako zkušený partyzán dokázal využít a monstrum zastavit. Kdo jiný, řekněte?

To rozum nebere!?  -sv-

—————

Zpět