Námět pro filmaře

12.04.2016 00:32

Dříve narození filmoví fajnšmekři si zajisté vzpomenou na krátký český film z roku 1988, který byl ještě tentýž rok oceněn Studentským Oscarem Americké filmové akademie. Jednalo se o fiktivní dokument o objevu fiktivního živočicha v reálných severních Čechách Ropáka bahnomilného, který se živil uhlím a výfukovými zplodinami a liboval si ve znečištěném prostředí.

Po téměř třiceti letech se nám podařilo objevit nového Ropáka, který se na rozdíl od toho severočeského vyskytuje v čistém, přímo inertním prostředí na ledečské skládce Rašovec. Tentokrát však nejde o fikci, ale prokázanou skutečnost. Do redakce našeho webu byla doručena autentické fotografie pořízená 7.6.2014 na uzavřené skládce Rašovec, kde uprostřed několika (asi 15-ti) hromad vysoce inertní směsi asfaltu a betonové drtě se na slunci vyhřívá nikdo jiný, než Roxor žebírkový s celou svoji rodinkou.

Zeptali jsme se pana Zdeňka, který svého času (asi před 10-ti lety) několik sezón na Rašovci pobýval, zda se již tenkrát s Roxorem na skládce setkal. Odpověděl velice přesvědčivě, že nikdy, že jediný podvraťák, který se na Rašovci roztahoval, byl pouze Džungan a ten ho nakonec odtamtud i vypudil. Žádného Roxora nezná, nikdy ho neviděl. Musí se určitě jednat o nějaký nový, dosud neznámý druh skládkomilného živočicha. Zatím se zde na Rašovci vyskytoval pouze Džungan, občas i slepička a pak taky nějaký Motocross.

Roxor žebírkový byl v minulosti hojně vídaný v blízkosti betonárek a železobetonových staveb, odkud ho však s příchodem nových technologií vypudily uhlíkové lamely, ocelová lana a předpjatý beton. Svoje nová působiště nalézal pouze ve vysoce inertních směsích asfaltu a betonové drtě, kterých se od června 2014 na skládce Rašovec urodilo habakuk, tj. na 7500 tun.  Roxor se během roku většinu času ukrývá těsně pod korunou skládky, ale za deštivého a blátivého počasí vylézá rád na povrch, kde může být nebezpečný různým barumkám, mišelinkám, kontinelkám, či bridžestonkám.

O výskytu Roxora žebírkového jsme již informovali pražskou FAMU, zda by se někdo ze současných studentů nechtěl vydat ve stopách dnes již slavného režiséra Jana Svěráka a proslavit tak nejen sebe, ale i ledečskou kotlinu. Zasloužila by si to.   -sv-

To rozum nebere!? Že, pane kameramane?

—————

Zpět