Jak se pomlouvalo

23.03.2017 00:23

Navazuji na seriál článků Jak se volilo a pokusím se ho doplnit, dokud to je ještě aktuální, o názorné přiblížení Jak se pomlouvalo

Začneme úsměvně:

Je horký srpnový den roku 2011. Štěpánčina spolužačka a nejlepší kamarádka si jde na Městský úřad v Ledči nad Sázavou pro svůj první občanský průkaz. 20. srpna jí bylo 15 let. Na matrice bylo to odpoledne plno, tak se v krátkých letních šatičkách postavila k otevřenému oknu na chodbě prvního patra a trpělivě vyčkávala, až přijde na řadu. Čerstvý vzduch ze dvora úřadu ji přitom příjemně osvěžoval. V tom se ale ze dvora ozval mužský hlas: 

"Za to všechno může ta pí.. Vrbova. Kdyby neměla Standu, nic by nedokázala!"

"Víš, strejdo, ve mně úplně hrklo a vyklonila jsem se z okna, kdo to tam tak sprostě huláká. U velkého bílého auta stál opřenej ňákej dědek v montérkách, řval jak utrženej z řetězu na celej dvůr a rozkládal rukama. Obklopovala ho trojice chlapů v kvádrech, asi nějaký krajský papaláši, či co." 

"Co mu teta udělala? Proč o ní tak mluví?" zeptala se mě kamarádka Štěpánky, když k nám přišla podvečer pochlubit se novým občanským průkazem.  

"Nic mu neudělala, to byl náš místostarosta, ještě před rokem ji navrhoval na manažérku evropského projektu pro Kraj Vysočina, že má vzdělání a zkušenosti v sociální oblasti a je organizačně schopná. Teď, když odmítla stěhování stacionáře do objektu mateřské školy v 28. říjnu, protože není bezbariérový, tak je holt pí.. :-) vysvětlil jsem té nevinné duši. Nevím jestli to pochopila. Já ano.

Toho "dědka v montérkách" bylo totiž už před volbami často vidět na náměstí, před radnicí, před Billou, jak rozkládá rukama a krmí voliče svými rozumy. Po volbách pak třeba i na Centrále, kde se sešla oranžová buňka a příchozí hosté mohli u baru zaslechnout, jak jeho mladší a vzdělanější kolega se buší v prsa a prohlašuje:
"Toho Vrbu dostanu do tepláků!"
To víte, Ledeč je malá a vše se hned provalí. 
 
Osvědčená oranžová taktika pomlouvání, která se stále i dnes praktikuje na různých úrovních, zneužila taktéž stacionáře pro postižené děti. Jestli se v něm před volbami 2010 vystřídali a fotili s dětmi snad všichni oranžoví poslanci z regionu včetně těch nejvyšších, (ty forografie mám k dispozici, takže nekecám), tak se o něco málo později zahájila kampaň proti tomuto charitnímu zařízení, které vzniklo již v roce 2002 z iniciativy rodičů postižených dětí a tehdejšího vedení radnice Urbana a Poborského. Tehdy se smluvně stanovily podmínky fungování stacionáře v nevyužívané třídě MŠ Stínadla včetně výše nájemného, příspěvku na energie a také příspěvku na ledečské klienty. Na "své" klienty přispívaly i okolní obce a města. Světlá např. 10000 Kč/ročně na klienta. Dle těchto pravidel jsme se chovali a přispívali i my po nástupu na radnici. Stacionář se za 8 let existence rozrostl z původních 6-ti až na dvě desítky klientů. Proto se také zvyšovaly příspěvky a zastupitelstvo města je každoročně veřejně projednávalo a schvalovalo. Konec konců to bylo i součástí Komunitního plánu sociálních služeb (KPSS) projednaného a schváleno ZM v roce 2009. Vždy také všechny příspěvky byly zveřejňovány na městském webu a v Ledečských novinách. Všechny žádosti a příspěvky v jedné přehledné tabulce. To se po roce 2010 dělat přestalo, veřejně neprojednávalo a na KPSS se kašlalo.
 
A po volbách 2010 jsme se z Ledečského zpravodaje č. 4/2011 dozvěděli, že:
 
Dále stacionář dostal za roky 2008, 2009 a 2010 každoroční příspěvek 120.000,- Kč na činnost. Osobně jsem přesvědčením katolický křesťan, a jako takový ctím a vážím si všech charitativních aktivit. Ale i tyto aktivity musí stát oběma nohama na zemi a musí být ochotny diskutovat s okolím. Nesmí nikomu diktovat, co má nebo nemá dělat. A hlavně, nesmí být protěžovány na úkor všeho a všech.
Stacionáři (a nejen jemu) se přestalo přispívat a částky vyšší jak 120.000,- Kč se začaly každý rok poskytovat na motokros na úkor všeho a všech!!! Viz článek Motokrosové závodiště na našem webu.
 
Mohl bych ve výčtu pomlouvačných aktivit pokračovat i dále, dokázal bych vyhledat různá další vyjádření a doložit zdroje, ale myslím si, že to stačilo, a nebudu se v té špíně dál hrabat. Řada z vás určitě v té době tyto kecy zaslechla, někteří jim možná i uvěřili, když byly následně krmeny (ty kecy) oranžovými pamflety ve zpravodaji a články na novém oranžovočerveném webu po celou dobu temna
Mnozí možná nadáváte na historicky známé prohřešky komunistů či předtím církve, teď nově i některých porevolučních stran a jejich prominentů, ale když jdete do detailu, objevíte vždy jen pár jedinců, kteří zneužili moc a žili ve lži. Kteří tam neměli co dělat, ale které si povětšinou voliči zvolili. Říkáte si možná: "To mluvíš o sobě?!" A já odpovídám: "Bůh suď."
 
To rozum nebere!? -sv-
 

—————

Zpět