700 let obce Vrbka

23.06.2017 00:23

V bývalé místní části Perly Posázaví, obci Vrbka, proběhne v sobotu 24. června 2017 oslava 700 let obce a 110 let Sboru dobrovolných hasičů ve Vrbce. Pozvánka mi byla doručena osobně z rukou nejpovolanějších. K tomuto výročí sestavila skupina autorů i knihu o historii obce Vrbka, kterou obec vydala nákladem 200 výtisků.

To, co v knize určitě chybí a mělo by být uvedeno, je zásadní podnět, který vedl k odtržení Vrbky od Ledče a informace z článku Jak tomu bylo s obcí Vrbka, který na počátku roku 2016 přinesl náš web LBC, nebo z článků Ledečský precedens a Počátky nespokojenosti ve Vrbce. Ale ani tam není uveden ten zásadní podnět, který se odehrál před pár lety v hasičské zbrojnici obce Vrbka. A pokud uveden je, tak jenom náznakem. Knihu jsem ale nečetl, ani neviděl, tak to nemohu s jistotou tvrdit a proto alespoň tu "historickou" situaci svými slovy ku příležitosti 110. výročí Sboru dobrovolných hasičů ve Vrbce jako svůj dárek popíši: 

Kdysi obcí Vrbka projíždělo vozidlo vezoucí pana senátora a ledečské mocipány. Mezi nimi figuroval i sám Džungan Veliký, který postřehl, že se v hasičské zbrojnici svítí. Poručil si zastavit a místní hasiče šel navštívit. Zastihl je u sudu s pivem a na místě je seřval a vypral z jedné vody načisto, jak jen on to umí. Hasiči se nedali a málem mu vytetovali jednu přes hubu. Facka nakonec nepadla, ale mnohá ostrá slova ano a mezi nimi i návrh odejít od Ledče. K tomu nakonec došlo 1.1.2016.

Francouzi mají jedno známé přísloví Cherchez la femme (za vším hledej ženu), ve Vrbce by si měli poslední slovo tohoto přísloví nahradit slovem hasiče anebo Džungana! Džungan se překládat nemusí, hasiči snad ve francouzštině lze nahradit slovem pompiers. Pozvánku ani knihu bych ale kvůli tomu již neměnil. Historii taky ne. :-)

A přání nakonec: 

S zítřejším výročím oslavte ve Vrbce i rok a půl samostatnosti své obce. Kozlov vám ji rád poskytne. Stačí se jen domluvit. Třeba ve zbrojnici u piva. :-) -sv-  

To rozum nebere!?

 

—————

Zpět