To je prů…(švih)!

09.08.2016 00:06

V regionálním tisku se opakovaně propírá stav silnice na Benetice. V posledním článku v HB Deníku mě zaujala věta: 

„Lidé z Benetic tak budou mít zachovaný přístup záchranářů, budou si moci i nadále jezdit do Ledče nad Sázavou na nákupy."

Podíval jsem se do mapy.cz jak daleko jsou Benetice od Ledče a kolik to je z Benetic do Světlé. Do Ledče 7,1 km a do Světlé 4,5 km. Proč tedy mnozí jezdí na nákupy do Ledče? No protože se v Ledči lépe nakupuje!

Sám jsem to poznání učinil také. Ze Štěpánova to mám do Světlé o 3 km blíže než do Ledče. Ve Světlé jsem několikrát týdně se Štěpánkou, ale opravdu se mi lépe nakupuje v Ledči. Proč? Je tu více obchodů, lépe vybavených a označených. Je tu více čerpacích stanic s levnějším benzínem, více obchodních domů - marketů (Billa, Penny. Sázavanka, Coop).

Když jsem na svatou Annu chtěl ve Světlé koupit květinu, neuspěl jsem ani v nevýrazně označeném květinářství na kraji náměstí, ani v Penny, ani u benzínky. V Ledči ji lze sehnat v hned několika květinářství, dál také dost často i v Penny a u benzínky. Stačí objet ledečské náměstí a máte vše, co potřebujete, jak na dlani. Když vyrazíte na polikliniku, je tomu také tak. To o Světlé říct nemůžete. Ledeč má navrch i v restauračních, podnikatelských a teď i sportovních aktivitách. Jsou to možná dost odvážná tvrzení, ale je tomu tak. Jako nestranný Štěpánovák a důchodce z Vysočiny si již taková tvrzení mohu dovolit. :-)

Co Ledči oproti Světlé chybí? Pouť, kino, cyklostezka, Sázavafest a malý okres!  Bez těch prvních čtyř „věcí" se Ledeč dokáže obejít, nebo je vyvážit trhy, hradem, motokrosem, městskými slavnostmi, ale ta poslední, to je prů…(švih). Politický průšvih s politickým dopadem! -sv-

Další články k tomuto tématu:

01.08.2016 Co z toho zůstalo?

02.07.2016 Postavení Ledče v ZÚR

28.12.2015 4 dny do odchodu

01.10.2014 Malý okres

Pokud se chcete zorientovat, jak probíhal "boj" o malý okres, nahlédněte na ledečském webu do Ledečských novin, a to do:

LN 04/2001 str.1 na Hejtman v Ledči

LN 07/2001 str. 3 na Návrh reformy

LN 09/2001 str. 3 na Petici

LN 10/2001 str. 3 na článek Miloše Vystrčila

LN 03/2002 str. 6 na poslední odstavec článku Ministr obrany

LN 04/2002 str. 7-8 na dokumenty o hlasování sněmovny 

LN 05/2002 str. 8-9 na polemiku Zgarby a Poborského

LN 06/2002 str. 3 na Ledeč neprošla senátem

LN 10/2002 str. 6 volební program ODS předposlední odstavec

-----------------------------------------------------------------------------------

Po přečtení všech volebních programů zveřejněných tehdy v LN 10/2002 si dovolím bez dalšího komentáře po 14-ti letech a po opravě drobných chybiček zveřejnit odstavce a věty týkající se "malého" okresu:

ODS

V minulém volebním období došlo k reorganizaci státní správy, vytvořeno bylo krajské uspořádání a stanoveny byly tzv. malé okresy. Přestože Ledeč nad Sázavou měla historicky i logicky věcně předpoklad stát se opět městem s tímto statutem, politická vůle vládnoucí garnitury byla jiná. Přes naši snahu na úrovni města i přes získanou podporu u zástupců ODS v parlamentu jsme jako město neuspěli. Každý by si měl sáhnout do svého svědomí, i když je pravdou, že ostatní strany hájení těchto zájmů města ve svém programu neměly. Nyní půjde o udržení stávajících úřadů a organizací v našem městě, o podporu školství, zdravotnictví a podnikatelské činnosti, o zlepšování služeb a prostředí, o zlepšování mezilidských vztahů.

KSČM 

Naše město nebylo zařazeno mezi pověřené obce III. stupně. Přesto buďme optimisty. Rozumné, dobré a potřebné věci, oddaná a politicky nepředpojatá místní samospráva ve spojení s opravdu výkonnými orgány obecního úřadu, s uplatněním různých forem občanské iniciativy a prvků přímé demokracie, s vyšší kompetencí a plnější obecní pokladnou může být krokem vpřed. I z kraje „malého okresu" se lze do jeho centra dostat snadněji a s menší časovou zátěží než na okres dosavadní. Jde jen o pár věcí. Přimět radní, aby se skutečně starali a probudit spící spoluobčany, aby své zástupce pravidelně a důsledně kontrolovali.

SNK

Po tři volební období se výsledky komunálních voleb v našem městě přehodnocují na základě politického klíče a následné vůle povolebních koalic. Přízeň vás, voličů, se rozděluje téměř rovným dílem mezi tři čtyři politické subjekty a z výsledné patové situace těží převahou jednoho hlasu koalice dvou stran. V posledních volbách sice nezávislí kandidáti na kandidátkách politických stran v našem městě získali téměř polovinu všech odevzdaných hlasů, ale politická hlediska opět vítězila a byla jednou z hlavních příčin prohrané bitvy o sídlo malého okresu.

KDU - ČSL a ČSSD se v LN 10/2002 k tomuto prů...(švihu) raději nevyjadřují.

—————

Zpět