Tak jsem se dočkal

04.12.2016 14:02

Téměř přesně po půl roce jsem se dočkal. Dnes, když jsem vyšel po obědě ve 12:10 hodin s Falcem na dvorek, uslyšel jsem nezvyklý zvuk. Venku ještě štípal mráz, nebe bylo celé vymetené, na obloze se rozplývaly cikcak čáry po proudových letadlech, ale kde je to, co tak divně hučí. Zvedám hlavu a šmejdím očima po obloze, ááá už ho vidím, nad střechou chalupy si to ku Praze pluje nebeský obr Airbus A380 nezvykle nízko. To bude on! 

Skočil jsem do verandy pro dalekohled a stačil ho ještě na pár vteřin zahlédnout, jak tiše, majestátně a nezvykle nízko mizí za hřebenem střechy. Jeho červené bříško naznačovalo, že se jedná o linku Emirates. Zaběhl jsem do seknice k mému PC vyhledal Flightradar24, zvětšil si stav nad Vysočinou a ověřil si, že linka UAE139 před chvílí proletěla nad Štěpánovem a už je někde nad Prahou. Jak klesala na přistání, tak nad naší obcí prolétala asi tak v 6-ti kilometrech. Jo, byl to on!

Konečně letí po své původní trase a ne nad nádrží Švihov. Zítra si zjistím přesně v jaké výšce a jakou rychlostí tudy létá. On se tedy bude chvíli před čtvrtou vracet zpátky, ale to už bude určitě výš a poletí rychleji, než když se chystá přistát. (Tak zpátky letěl pod označením UAE140 až po 16. hodině trochu jižněji nad Pacovem ve výšce těch 6 km, rychlost jsem si nezaznamenal).

Jako kluk jsem takhle letadla vyhlížel každý den. Vlastně takhle ne, neměl jsem žádný dalekohled, Flightradar24 a žádný PC. Těch letadel tu tenkrát přelétlo tak deset za den, a to ještě malých motoráčků Morava, či jak se tenkrát ta letadýlka jmenovala. Nebo sem taky občas zabloudil větroň ze Zbraslavic nebo z Brodu. Dost často pak MIGy z Čáslavi. A taky jednou dvakrát za rok práškovací letadlo. To pak bylo vzrůšo! Však jsem už o tom na tomto webu psal, myslím že někde zde

Ale dneska jsem se už konečně dočkal! :-) -sv-

Tak o den později, v pondělí 5.12.2016, bylo zataženo, ale podle radaru letěl UAE139 v 13:15 hodin přesně nad Ledčí ve výšce 5,6 km, rychlostí 715 km/hod. Klesat začal již nad Brnem, kdy byl ještě ve výšce 10 km. V Praze přistál v 13:30 hodin, když se předtím doletěl natočit čumákem k pražskému letišti až ke Kostelci nad Labem! To jsem měl teda včera na něj opravdu štěstí!

 

—————

Zpět