Starostenské příběhy V

10.01.2017 00:10

V letech 2011 - 2015 jsem coby senior konzultant ledečské firmy Panatec objížděl s Pavlem Nácovským radnice měst v Čechách od Liberce až po České Budějovice a Břeclav. Setkal jsem se s několika starosty větších měst a také s několika dalšími starostenskými příběhy, o kterých bych zde mohl dál vyprávět. Myslím však, že ty 4 případy, které tu byly podrobně dokumentovány, stačí. Mohl bych k nim možná ještě připojit jako pátý i svůj vlastní příběh. To jsem tu již učinil ve svých fejetonech, a to Fejetonu o svědectví, Fejetonu o zradě a dokumentu Průmyslová zóna. Bohužel, taková byla a stále je doba. Taková je naše společnost, politika a morálka. A jak je vidět, nejen ta ledečská.

Z návštěv českých radnic mohu jen krátce vzpomenout:

Liberec - v roce 2011 byl starosta Korytář odvolán již po 4 měsících, možná i proto, že do voleb šel se slibem, že zatočí s korupcí. Jak příznačné pro Korytáře! :-) Vysloužil si tehdy označení zimní král. Na liberecké radnici však působí dosud jako náměstek primátora.

Roudnice nad Labem - v letech 2011 - 2012 tam proběhlo několik odvolání mužů na radnici. Padala i trestní oznámení. Než jsme dokončili jednání s místostarostou o dodávce technologického centra, tak už nebyl ve funkci. Osnoval sesazeni starosty a nakonec sesadili jeho. Jeden z roudnických úředníků mi tenkrát položil otázku: "Víte, jaká je vůbec náplň práce místostarosty? Zaznamenávat si a dokumentovat průšvihy starosty a pak to proti němu ve vhodnou dobu použít." Tak se taky stalo nejen v Perle Posázaví.

Litoměřicko - 30 starostů bylo v roce 2011 stíháno policií za domnělé dotační podvody po povodních. Mezi nimi právě i starosta Roudnice Bakeš za to, že nechal po povodni opravit pro město důležitý most. Bránil se takto:

„Policie jeden den doručila usnesení o trestním stíhání, aniž by se kdy zajímala o důkazy k případu, sdělila, že je nás 30 spoluobviněných pachatelů z řad starostů, a druhý den to medializovala, jako velké odhalení skupiny organizovaného zločinu. Kategoricky odmítám toto křivé obvinění, které má zřejmě za cíl dehonestovat starosty," řekl Bakeš. „Věřím v právní a racionální posouzení celé záležitosti." zdroj: Litoměřický Deník 15.2.2013

Příbram - starostovi Řihákovi zapálil neznámý žhář chatu. Podle Řiháka požár souvisel s kontraverzním prodejem příbramské polikliniky. Řihák se půlroku nato po zatčení Davida Ratha stal středočeským hejtmanem a předtím také senátorem.

Přelouč - zde se neudávalo, neodvolávalo, ani nezapalovalo. Starostka Irena zde funguje již páté volební období. Když jsem jí vyprávěl v roce 2012 podrobněji svůj příběh, vytřeštila oči a vykřikla: "Ale to by nás přeci, pane kolego, museli pozavírat všechny! To přeci dělá každý starosta! Bez jeho kontroly a opravy nemůže být žádné usnesení zveřejněno!"

Obec na Ledečsku - starosta menší obce na Ledečsku podával zastupitelům informaci o průběhu jednání Mikroregionu Ledečsko, přitom poznamenal: "Pokud někdo z vás mi chce taky kontrolovat každé slůvko v usnesení, jako to uďáli v Ledči Standovi, tak já okamžitě končím a dělejte si to tu sami!"

Na závěr seriálu Starostenské příběhy je třeba položit dvě otázky: 

Kolikpak že to stálo? Kdo to zaplatí? Ty 4 případy, kterým byl náš seriál věnován, mohly dle mého odhadu stát X milionů Kč.  Když odhadnu a nasčítám mnohdy roční doby vyšetřování policií, několik jednání soudů, čas na přípravu jednání, náklady na pořízení znaleckých posudků a známé částky odškodného, tak to X může dosáhnout částky cca 10 mil. Kč a možná i dvojnásobek. A protože to byly náklady státních orgánů, zaplatíme to my všichni na daních!

To rozum nebere!? -sv-

 

 

 

—————

Zpět