Změna času nebo časů?

29.10.2016 10:04

Dneska v noci končí letní čas. Ne ten astronomický, co skončil s podzimní rovnodenností, ale ten byrokratický, co nám tu už 37 let nesmyslně nařizují. Z úředního příkazu dnes v noci máme všichni přestavit ručičky svých hodinek, časové údaje na svých mobilech a všech těch digitálních udělátkách, které nás obklopují, až na naše srdce, na něj to nefunguje. To si tluče a bude dál tlouct po svém, na něj jsou všechny příkazy, kromě defibrilátoru a lásky, krátké. O tom bych vám mohl něco vyprávět. :-) Já jsem ale této maškarády i tentokát ušetřen, neboť vyznávám jen ten čas astronomický, jak jsem se zde přiznal již na jaře ve fejetonu A zase si šoupneme.

Jo, kdyby se jednalo o zkracování času jako v Postřižinách, tak to bych ihned od své pumpičky odšrouboval šlahounek, prodloužil bych ho ještě o ten náhradní, co je v její rukojeti, a dychtivě bych upaloval pomoci Francinovi ve výplatě jeho krásné ženy za to bláznivé zkracování! :-) 

Stejné cukání někam vyrazit jsem měl i včera navečer. Kdybych věděl, že se tam mohu setkat s trojicí Ruml, Nová, Segrado, tak bych tak určitě učinil a vyrazil na Staromák. Sledoval jsem dění na Staroměstském náměstí sice v on-line přenosu na svém PC, ale zkreslený zvuk a necitlivé vstupy moderátorů ze studia mi požitek ze sledování kazily. Nicmíně se mi líbil projev Petra Pitharta a ministra kultury  Daniela Hermana. Líbila se mi i závěrečná vtipná děkovačka Bradyho a nápad se zapálenými svíčkami. Nelíbil se mi Michal Horáček v roli moderátora mítinku, hlavně svými přehnanými gesty a mimikou. Role textaře a mistra slova, který není vidět, mu sedí víc. Ale třeba se polepší, i když se říká, že starého psa novým kouskům nenaučíš. Miloš je toho příkladem a Trump taky! :-)

Sledoval jsem na PC také dění ve Vladislavském sále. Byla to důstojná oslava státního svátku umocněná úchvatnou atmosférou gotického sálu, slavnostní hudbou, prapory a stejnokroji hradní stráže a přítomnými ženami ve slavnostních róbách. Prezident Zeman měl velice dobře připravený umírněný projev, program, scénář i výběr oceněných. I jeho se však lépe poslouchá, než sleduje. I pro něho platí to rčení o nových kouscích. K převzetí vyznamenání se nedostavil herec a režisér Jan Kačer a mezi významnými hosty chyběla bývalá první dáma Dagmar. To nešlo přehlédnout. Zřejmě je oba ovlivnila výzva herců a divadelníků publikovaná ten samý den. 

Chyběli tam také stejně jako loni rektoři českých universit, kteří se sešli "pouze" na Hradčanském náměstí u sochy TGM a pak také někteří na Staromáku. Tam se objevila i desítka starostů a primátorů ověnčená řetězy se státním znakem, které se smí nosit jen v určitých, zákonem stanovených, případech. Doufám jen, že proto ta akce nebude prohlášena za nezákonnou! :-) 

V mnohém atmosféra včerejší říjnové noci připomínala atmosféru jiných listopadových dnů a nocí před 27 lety. Tenkrát se také měnil čas, ne letní, ani ne zimní, ale ten dějinný, co oponou trhá z východu na západ!  -sv-

 

—————

Zpět