A zase si šoupneme

26.03.2016 09:56

Jaro nám sice teprve začíná, ale my už tuto noc přecházíme na letní čas! Děje se tak už 37 let od 1. dubna 1979, kdy byl zaveden. A tak mě napadá, jestli to tenkrát nebyl apríl a my jsme na to dodnes nepřišli. :-) Jinak nevím, jaký jiný smysl by ten letní čas měl mít. Taky jsem ho prvních dvacet let, kdy se ještě nosily hodinky, okázale ignoroval. Prostě jsem s nimi na povel nešoupal. Teda samozřejmě šoupal jsem a Jarda Šoupal šoupal taky, vždyť nám tenkrát bylo třicet, ale ne s hodinkami. 

Po dvaceti letech, kdy nám začali s časem šoupat centrálně přes mobily a počítače, jsem na svůj vzdor rezignoval. Teď v důchodu, kdy chodím spát za zvuků státní hymny a vstávám na signál močového měchýře, mi to je už šumafuk. Šoupejte si, jak chcete.

Beru na vědomí, že tuto noc se zase o hodinu zpozdí noční rychlíky a dálkové autobusy, čas si o hodinku poskočí a asi tak polovina národa bude zase šoupat. Kuchyňské hodiny se totiž většinou centrálně neřídí a tam to zbude zase na hlavu rodiny, aby čas upravila. Jak to bude s dálkovými lety, netuším, budu sledovat triedrem noční oblohu a ruské systémy Buk a pak se zeptám Malaysia Airlines.

A jestli pak víte, jaký je vlastně přínos letního času? Energetici se nyní pochlubili, že úspora elektrické energie v současném období rovnodennosti činí, a teď se podržte, činí 1 %! A kvůli tomu jednomu procentu nás už 37 let dvakrát ročně buzerují! Že je to pořád baví?!

To rozum nebere!  -sv-

 

—————

Zpět