Zlatá jeřabina pro ledečský hrad

15.05.2017 08:26

Zlatou jeřabinu, cenu Kraje Vysočina za kulturní počin roku 2016, získal hrad v Ledči nad Sázavou. V uplynulém roce se na hradě podařilo uskutečnit projekt záchrany historických omítek západního průčelí hradu a obnovu slunečních hodin.

Tak začíná dnešní článek v Havlíčkobrodském deníku, který si můžete přečíst celý zde. Redakce webu LedečBezCenzury gratuluje. 

Všechno začalo v roce 1999, kdy nově utvořená společnost Hrad Ledeč nad Sázavou, s.r.o. převzala ledečský hrad od ledečské společnosti FINZA, a to 75% podíl Město za částku 4,2 mil. Kč a 25% podíl společnost AQUACOMP Hard. Pražská společnost GIRZA atelier poté zpracovala koncepci možného využití hradu a připravuje každým rokem projekty na opravy a obnovy historických částí hradu. Ty prováděly povětšinou jihočeské společnosti Sláma a Haniš. Vše začalo věží, pokračovalo se střechami, parkány, cimbuřím, kaplí, vstupní bránou, bastiony, omítkami na nádvoří a od roku 2009 došla řada i na první část jihovýchodní fasády. Bližší informace o tom jsme uvedli nedávno zde 

Když si vzpomenu, kolik postranních keců o "vyhazování" peněz do hradu a podezřívání, kde vůbec konči, jsme museli v letech 2006 až 2010 od ševce a jemu podobným vyslechnout, kolik nesmyslných a rýpavých narážek na společnosti Hrad, Girza, Haniš a Sláma létalo vzduchem, tak se dnes všem čtyřem společnostem musím za ty kýble hlouposti omluvit a přitom připomenout, že dnešní naše gratulace patří nejen Městu, ale též jim. 

Zapomínat by se nemělo ani na pana Bohumila Svobodu, který společně s Karlem Urbanem a Josefem Zikmundou stál na počátku toho 18-ti letého úsilí o záchranu ledečské dominanty. V tom úsilí bude třeba ještě minimálně stejně dlouhou dobu pokračovat, pokud to tedy zase nějaká doba temna nazabrzdí.  -sv-

ZLATÁ JEŘABINA

Kategorie: Péče o kulturní dědictví

1. místo: Ledeč nad Sázavou - Postupná obnova a záchrana hradu

Ocenění pro: Hrad Ledeč nad Sázavou s.r.o.

Ledečský hrad se řadí mezi nejstarší hrady v Čechách a je jediným dochovaným hradem středního Posázaví. Dominantní hrad nad řekou Sázavou byl založen ve 13. století. V uplynulém roce se společnosti podařilo realizovat projekt záchrany renesančních a barokních omítek západního průčelí hradu včetně obnovy slunečních hodin. Cílem majitelů je nejen zachránit ledečský hrad, ale rovněž obnovit jeho majestátný vzhled a navrátit jej do společnosti významných šlechtických hradů v České republice.

Výsledková listina - zde.

—————

Zpět