Zaznělo na ZM

11.09.2018 00:11

Poslední řádné zasedání Zastupitelstva města Ledeč nad Sázavou v úspěšném funkčním období 2014/2018 se uskutečnilo v pondělí 10.9.2018 od 16:00 v obřadní síni ledečské radnice. O jeho programu a částečně i průběhu jsme vás informovali již včera v článku Poslední ZM.

Dnes přidávám několik postřehů, která charakterizují jednání ZM v tomto období:

- po dlouhé době se zastupitelé sešli v plném počtu

- snad poprvé za 4 roky byla použita možnost hlasování o více bodech v bloku

- připomínky občanů opět nezazněly, zastupitelka Bartáková je zastoupila

- připomínky místostarostky a místostarosty měly zaznít dříve, než na jednání ZM

- paní Hospodková a Fialová z MěÚ konečně používaly mikrofon a bylo jim tak rozumnět

- zastupitelé Kroutil a Vaněk se dostavili na jednání v kraťasech a naboso jak Tomio

- pro rozpočtové změny nehlasovaly stranické dvojice Kroutil + Policar, Vaněk i Píbil

- starosta Tůma všem poděkoval za práci pro město a popřál úspěch ve volbách

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Tolik heslovitě a teď "krátký" komentář na vysvětlenou:

Toto zastupitelstvo bylo po celé čtyřleté období výjimečné tím, že mělo dva posty neuvolněných místostarostů. V roce 2004 jsem při nástupu do funkce ze dne na den 25. února stál před podobným problémem. Zvolený místostarosta Doležal přišel druhý den na radnici v montérkách s tím, že z dílny nemůže odejít a že by chtěl být neuvolněný. Nebyl jsem tenkrát proti, naopak jsem tušil, že by to byla jediná dobrá varianta. Ale on si to po pár dnech rozmyslel, nebo mu to spíš kovanější straníci rozmluvili. Škoda.

V případě Hany Horákové a Honzy Drápely jsem věřil, že to bude taky dobrá varianta. Ale několikrát během těch 4 let jsem si v duchu a jen snad 2x v komentářích na tomto webu musel konstatovat, že připomínky místostarostů měly zaznít již při přípravě podkladových materiálů v jejich kuchyni a né až na jednání zastupitelstva. A to i přesto, že ty připomínky byly k věci. Anebo i právě proto. 

(Vzdálený přístup k radničním dokumentům jsem měl k dispozici již v roce 2007 a falšoval je o 106 i třeba ve dvě v noci.)  :-)  

Takhle zbytečně dochází k hloupým situacím a extempore, jako na posledním ZM.      

K čemu včera došlo?

Místostarostka Horáková při projednávání rozpočtových změn vznesla dotaz, zda se v případě příspěvku pro Technické služby na vybudování osvětlení na křižovatce Průsečná jedná o částku s DPH nebo bez DPH. Ptala se správně a dosáhla toho, že příspěvek byl snížen na částku bez DPH. Delší debata k tomuto problému však nahrála opozičnímu zas_tupiteli Vaňkovi k pichlavé a pitomé připomínce:

"Chci poděkovat za ukázku, jak to vypadá, když se město řídí jako firma!"

Na to pohotově reagoval starosta Tůma:   

"Bohaté podnikatelské zkušenosti promluvily. :-)"        Myslel tím Hanu nebo Vaňka? :-)

Tyto invektivy z arzenálů "antiBabiš" by si mohli oba kolegové odpustit, kdyby se podkladové materiály projednávaly ve vedení města před jednáním zastupitelstva.

S tím jsem měl také občas problémy, akorát je trochu rozdíl, jestli vám dělá místostarostu švec nebo inženýr, že jo? :-)

Mám Hanu rád a Honzu jakž takž respektuji, není to útok na ně osobně, jen je zbytečné nahrávat prohrávajícímu a sestupujícímu soupeři v poslední minutě ve velkém vápně před vlastní brankou. Tak to myslím. V házené to bude asi za čárou volného hodu.

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Projednávání rozpočtových změn ukázalo ještě jeden varovný aspekt: 

Hlasování se jako jeden muž zdrželi zástupitelé za ODS a ČSSD. Pozor na ně!

I to už tady jednou bylo při hlasování o převzetí majetku TJ. Dokonce s 50% obsazením.

--------------------------------------------------------------------------------------------------

První hodina jednání ZM byla ve znamení rozpočtových změn a také projednávání a schvalování Dodatku č.1 ke Smlouvě o dílo s firmou STRABAG na dodávku nových chodníků a parkovišť na křižovatce Průsečná v západní části Husova náměstí. Ty platí město a budou ho stát skoro 7 mil. Kč. Diskusi k tomuto bodu otevřela zastupitelka Bartáková:

"Jak budou maminky s kočárky po těch chodníkách jezdit? Jak budou lidi s berličkami po nich chodit? To jste tam nebyli? To jste to neviděli? K čemu jsou ty vaše kontrolní dny?"

Problém spočívá v nivelitě osazených obrubníků, které jsou sice uloženy podle projektu a zaměření geodetů, ale tak vysoko nebo nízko?, že spád vjezdů a přechodů je nyní 3% a měl by být 2%, což představuje výškový rozdíl 3 až 6 cm. Řešením by mohla být dodatečná změna nivelity obrubníků, ale tím by bylo nutné změnit i nivelitu komunikace a odvodnění. 

(Tak jsem tomu alespoň z trochu vzrušené diskuse porozumněl já s IQ foxteriéra.) 

Na zítřejším kontrolním dnu se bude hledat řešení. Město však odmítá nést zvýšené náklady cca 30 tisíc Kč, které to řešení možná vyvolá.

To je určitě v pořádku. Ale!? Nemělo se to opět v klidu projednat předem? Třeba na schůzce zastupitelů SNK, SZ a KDU-ČSL? A co když to bude stát ještě mnohem víc?!

Vím, že to jsou teď až po, ode mne hraběcí rady, ale snad není všem dnům konec a po volbách si na ně možná někdo vzpomene. Na tomto webu jdou snadno i vyhledat.

Tak hodně štěstí, nezávislí přátelé. Pozor na spojenectví partajníků! -sv-

------------------------------------------------------------------------------------------------

Já se zítra chystám zase na houby s čistou hlavou, kudlou v košíku a ne v zádech. :-)

Jo, a ještě jeden postřeh si neodpustím vyslovit:

Za 24 let svého zastupitelování jsem ani jednou nepřišel do obřadní síně zasedat v kraťasech a neodešel během jednání močit, kouřit nebo mobilovat. Ale to nebude, myslím, ani tak v IQ, ale v nátuře. To rozum nebere!?

  

—————

Zpět