Slzičky a pororošty

14.12.2017 00:14

Na jednání Zastupitelstva města Ledeč nad Sázavou dne 27.11.2017 zaznělo, že "tobogán" z hradu do Pivovarského údolí byl uveden do provozu a že původní konstrukce z roku 1994 neměla stavební povolení. Pokud jsem špatně poslouchal on-line přenos přes ruchové mikrofony či špatně pochopil vyjádření majetkářů, tak se omlouvám. Sice jsem v roce 1994 neměl s touto stavbou nic společného, ale přesto jsem si dal včera práci a vyhledal opětovně článek v Ledečských novinách č. 2/1994 podepsaný Jiřím Lukšíčkem z odboru výstavby MÚ nazvaný Nový přístup do Horní Ledče, který jsme pro vás zveřejnili již před rokem zde. Divil bych se velmi, kdyby se zkušený úředník odboru výstavby MÚ tenkrát chlubil černou stavbou na titulní straně Ledečských novin. Toho je snad schopen jen m_g_r předseda na stránkách motoklubu. :-)

Včera jsem se byl pod železničním viaduktem v Pivovarském údolí také na novou stavbu spodní části ocelových ramp podívat. Vyšlapal jsem nahoru po původním strmém schodišti vedeném vpravo podél skal, dolu sešel po rampách pro kočárky a pořídil cestou několik fotografií současného stavu a pak doma dva PrintScreeny z Ledečských novin, aby bylo možno porovnat, k jakým změnám nyní došlo. 

Zjednodušeně lze konstatovat, že původní železobetonové pochůzné kaskádovité rampy byly nahrazeny pororošty s lístkovým plechem (kotlákem) uprostřed. Toto žárově zinkované řešení bude možná odolnější proti korozi, ale nejsem si jist, že za mrazu a vlhka bude schůdnější. Včera za slunečného počasí jsem sestupoval po suchém svažitém lístkovém plechu s co největší opatrností a přitom se raději přidržoval zábradlí. Jsem sice jako důchodce z Vysočiny na náledí zvyklý, ale na lístkovém plechu jsem na vlastní podrážky pochopil výhrady zastupitelky Bartákové, která tudy zřejmě taky již kráčela od hradu dolů. Mám pochybnosti, že právě ten ocelový plech s lístkovými hrbolky (slzičkami) učiní z pochůzných plošin při náledí skutečný tobogán anebo ledovou úzkorozchodnou bobovou dráhu. Víte přeci dobře, jak kluzké jsou za mrazu nerezové plechy na lávce u finančního úřadu.

Jak psal pan Lukšíček již v roce 1994:

Stavba to není v žádném případě jednoduchá. Vedle schodiště bylo nutné v terénu, kde převýšení je téměř 40 metrů a omezený prostor, udělat i soustavu ramp použitelných pro dětské kočárky.

Přečetl za vás a zdokumentoval -sv-

Nájezdové rampy z pororoštů 2017           Původní řešení - PrintScreen LN 1994 a 2007

—————

Zpět