Vyhláška o Želivce

22.03.2017 00:22

Už to vypadalo, že se nad Želivkou a okolními obcemi blýská na lepší časy. Informovali jsme o tom zde. To by ale větší část vodního díla Švihov, hlavně jeho hráz, podle které nese název, nesměla ležet v Středočeském kraji. Ten nyní chystá vyhlášku o ochraně této nádrže, a ta se Kraji Vysočina vůbec nelíbí, když se ho to pro změnu na větší říční síti, hlavně na horním toku Želivky a v povodí na pravém břehu nádrže, hodně dotýká. A jak by ne, když situaci okolních vysočinských obcí na Pacovsku, Pelhřimovsku i Ledečsku vůbec neulehčuje, ale naopak utužuje. Ochraně vodního díla totiž podřizuje všechno. Za čas se nebudete moci vyčůrat ani na vlastní zahradě v povodí Želivky!

Snahy obcí mikroregionu Ledečsko, europoslance Zdechovského a Povodí tak jsou najednou v ohrožení. Byl jsem k nim sice trochu skeptický. V duchu jsem si je pro sebe nazýval slovy Williama Shakespeara Mnoho povyku pro nic. Nevím, jestli se Středočeský kraj předchozích jednání o Želivce, o kterých tak vehementně informoval Havlíčkobrodský deník, zúčastnil. Zřejmě ne! Jinak by úředníci Středočeského kraje nemohli připravit takovou vyhlášku a Havlíčkobrodský deník o tom nyní tak lakonicky informovat.

A tak nezbývá, než svůj článek zakončit stejně jako 1.7.2016 na tomto webu:

No, nechme se překvapit, co se ze současných jednání vyklube, a přejme si, aby při příští rekonstrukci mostu přes Želivku jsme mohli již využít k objížďce nový most u Kožlí, jehož výstavbu jsme kdysi společně s ing. Břetislavem Dvořákem (taky z Kožlí) požadovali zařadit do zásad územního rozvoje Kraje Vysočina, stejně jako most z koželské křižovatky nad Ledčí přes údolí potoka a řeky Sázavy k Ostrovu. Tyto dva mosty by opravdu proměnily život lidí na Ledečsku.  -sv-

Dnešní Havlíčkobrodský deník informuje o projednávání vyhlášky v Hořepníku.

To rozum nebere!? -sv-

—————

Zpět