Všichni na Hrad

27.10.2015 12:24

Nevím, jak v současnosti, ale před 5-ti lety byly v den oslav státního svátku vzniku Československa na Pražský hrad panem prezidentem zvány osobnosti z celé republiky. Zatímco ústavní činitelé se scházeli ke slavnostnímu zasedání ve Vladislavském sále, tak několik stovek osobností z veřejného života zval osobně pan prezident na setkání do Španělského sálu, kam za nimi po skončení oficiálního programu z Vladislavského sálu přicházel s pozdravem, úsměvem, s Livií a dobrou náladou.

Na oslavy státního svátku 28. října 2010 pozval pan prezident Václav Klaus na Pražský hrad i ledečského starostu s manželkou. Této pocty se jim zřejmě dostalo za vřelé uvítání bohdanečskou slivovicí na ledečském náměstí při jeho návštěvě Perly Posázaví, které se uskutečnilo pouhých 45 dnů před tímto státním svátkem. Fotografie přípitku s Klausem tehdy obletěla celou republiku a novináři ji pak vtipně použili i při komentování metanolové aféry.


Ve Španělském sále se u švédských stolů s ruským kaviárem potkávaly české celebrity všech oborů: politici, umělci, sportovci, vědci, doktoři a kdo ví, kdo ještě. Vše bylo volné, neorganizované, neformální, spontánní. Lidé přicházeli, postávali, procházeli a odcházeli. Potkali jsme se tam s havlíčkobrodským starostou a také starostou z Bystřice nad Perštejnem. Viděli jsme přicházet paní Jiřinu Jiráskovou v doprovodu Pavlíny Filipovské, nafotili si Pavla Zedníčka a Janu Štěpánkovou, rozpoznali Pavla Rychetského s advokátem Josefem Lžičářem, Ondřeje Hejmu, zubaře, politika a Rathobijce Miroslava Macka a mnohé další a další. Ve Španělském sále jsme strávili asi tak hodinku a pak se prošli večerní Prahou z Hradu na Malou Stranu, kde jsme nasedli do naší Fabie a ujížděli k domovu. S dobrou náladou a dobrým pocitem, které mi ani dnes už nikdo určitě nesebere, které nebudu muset nikomu vracet a také nikdy nevrátím.              Stanislav

 

 

—————

Zpět