Prezidenti v Ledči

21.03.2015 18:48

Listovala jsem si včera jednotlivými ročníky Ledečských novin a zjistila, že jsem se jako malá zúčastnila dvou jediných a taky asi jedinečných prezidentských návštěv našeho města. To je hustý!    To můj rozum nebere!?

Ta první se uskutečnila ve středu 25.6.1997 v 11. hodin a téměř celá Ledeč, teda podle mě, noviny píšou, že nás bylo tak asi dva tisíce, vítala na Husově náměstí pana prezidenta Václava Havla. Byla jsem tam tehdy s mamkou Ivetou v kočárku. Teda já, coby devítiměsíční batole, v kočárku a mamka za jeho řídítky. Nic si z toho samozřejmě nepamatuji, ale mamka s oblibou vypráví, jak mě musela v davu kojit zrovna ve chvíli, kdy pan prezident kráčel kolem. No, mamka mě kojila až do dvou let, tak to zas nebylo nic mimořádného. Ochranka ani ceremoniář Špaček si naštěstí ničeho nevšimli.    

Z té doby jsem v Ledečských novinách našla fotografii, na které ještě, kromě pana prezidenta, poznávám taky tetu Taťánu. Možná, že se tam poznáte ještě někdo další :-)

 To na druhou prezidentskou návštěvu si již vzpomínám se všemi podrobnostmi. Perlu Posázaví tehdy v pondělí 13.9.2010 v 9 hodin navštívil pan prezident Václav Klaus s manželkou Livií a s nimi též pan hejtman Jiří Běhounek také v doprovodu manželky Jitky. A aby těch manželek nebylo málo, tak je na Husově náměstí přivítal pan starosta Vrba v doprovodu své manželky Ivety. Ano, té Ivety, které mě kojila v davu při předchozí prezidentské návštěvě pana Václava Havla :-)

Všichni výše jmenovaní si před železářstvím na přivítanou přiťukli bohdanečskou slivovicí a pak vystoupili na pódium, kam je pozval moderátor a můj dobrý přítel pan Karel Hrůša a pak taky fanfára dechového orchestru pana Růžka ze ZUŠ. Všichni tři nejhlavnější pánové pak z podia pronesli svoje zdravice, manželky Livie, Jitka a Iveta kupodivu jen mlčky přihlížely, a poté pan prezident vyzval občany k dotazům. Protože se nikdo nehlásil, učinila jsem tak já a přes mikrofon pana Hrůši se pana prezidenta Klause dotázala: "Jak dlouho ještě chcete být prezidentem?" No, dnes uznávám, že to nebyla tenkrát ode mne zrovna nejvhodnější otázka, ale mladšího kamaráda Péťu napadala v tu chvíli ještě pregnantnější otázka: "Co děláte, když se vám chce na pódiu prdnout?"  Naštěstí jeho děda Pavel zachránil situaci nějakou dospěláckou otázkou, která mi, nevím proč, v paměti neutkvěla.

 Po pár dotazech se uskutečnila autogramiáda, při které jsme my, holky z LuŠtěLy, požádaly pana prezidenta o společné foto a on ochotně souhlasil. Jenže hned po autogramiádě ochranka pana prezidenta obstoupila a doprovázela ho k naší radnici. No tak jsme v davu šikovně podklouzly pod rukama ochranky, poklepaly panu prezidentu Klausovi na rameno a požádaly ho opět o společnou fotografii. Pan fotograf Pavelka přitom pohotově zmáčknul spoušť.

A tak dne 13.9.2010 měl pan prezident Václav Klaus tu čest se vyfotografovat s původním složením skupiny LuŠtěLa. Komu z vás, občané, se to taky poštěstilo? :-)

Dovětek na závěr:

Na státní svátek dne 28.10.2010 pozval pan prezident Václav Klaus na oplátku starostu města Ledeč nad Sázavou i s manželkou Ivetou na pražský hrad, na LuŠtěLu si ani nevzpomněl. :-(

                                                                                                                                          
 To opravdu rozum nebere!?                                   Štěpánka


 

—————

Zpět