Vinnetou a Angelika

23.01.2017 00:23

Vinnetou a Angelika se nikdy nepotkali. Opravdu nikdy? A co takhle na programech a plátnech kin před 50-ti lety? Ne jako hlavní postavy jednoho dobrodružného a romantického filmu, ale jako názvy dvou filmů, které nás tehdy nejvíce ovlivnily. Hrdinného Vinnetoua jsem zhlédl někdy kolem roku 1965 a nahatou Angeliku o tři roky později. On byl rudý gentleman a Ona nezkrotná, báječná markýza andělů! Oba v městském kině v Golčově Jeníkově. Angeliku dokonce přes zákaz ředitele školy. Od té doby jsem samozřejmě viděl spoustu lepších a hodnotnějších filmů, ale těžko bych vám tady teď a z fleku napsal jejich názvy společně se jmény hlavních hrdinů a jejich představitelů. U Vinnetoua a Angeliky bez problému. A nejen to.

Vinnetou - Pierre Brice, Old Shatterhand - Lex Barker  

Angelika - Michele Mercier, Jeoffrey Peyrac - Robert Hossein

Z nich ještě žijí snad jen hlavní představitelé z Angeliky. Ona 78 let, on 90 let. 

Vzpomínám si dobře, jak jsem tenkrát v sedmé třídě kreslil Vinnetoua čtyřbarevnou propiskou o přestávkách kamarádům na texasky nebo i na ruce a sobě na lavici, holky to nikam kreslit nechtěly, i když zvědavě pokukovaly. :-) Nebo jak jsme se s kamarády potají v devítce vypravili na večerní promítání Angeliky. Stálo to za to. Erotické? (asi lépe řečeno milostné) scény nás tehdy fascinovaly.

Včera, když jsem zakončil svůj článek Svět do Véčka osmiverším, použil jsem v něm jméno Jeoffreye Peyraca a připomněl jeho i svoje jizvy. Pak jsem si řekl: "Kde k nim ale ten Jeoffrey přišel?" Chvíli jsem vyhledával odpověď na internetu, až jsem se dopátral, že:

"Peyrac jako dítě byl vyhozen z okna a pořezán několika katolickými fanatiky."

To jsem nevěděl a nebo zapomněl. Teď už to vím, sice mi to asi už k ničemu nebude, ale nerad píšu o něčem, čemu nerozumím. A ty mé jizvy? Ty způsobili pro změnu dva oranžoví padouši a taky dvě takové nezkrotné Angeliky! 

Zjistil jsem přitom, že oba filmy byly nedávno natočeny znovu a promítány v kinech a televizi. Vinnetoua jsem si dokonce vyhledal v archívu a zhlédnul teď o víkendu celou novou německou mimiserii. Přitom jsem narazil i na diskusi, která se k oběma filmům rozvinula. Nebudu jí komentovat a rozebírat, ale jestli oba filmy se po těch 50-ti letech příliš nelišily, tak tedy diskuse a zážitky z nich, oproti těm našim, ano. -sv- 

Angelika - diskuse k filmu v roce 2015

Shirolian  26.8.2015 13:50 Bejt najeho místě tak se na tu děvku Angeliku vykašlu a užívám si s jinejma... Podvedla ho s půlkou Francie a ještě mu to vyčítala XD 
megan017  26.8.15 14:25 Jako né že by to měnilo fakt, že Angelika byla běhna(i když jí nejméně 2x znásilnili), ale neměla náhodou za to, že je mrtev? Když zjistila, že je naživu, tak už ho nepodvedla.  Knižní předlohu(nebo předlohy) jsem nečetla, vycházím pouze z filmů. 
Shirolian 15.6.16 22:02  V knize ho i po tom zjištění podváděla vesele dál :D Dokonce si udělala i nemanželskou dceru s nějakým hugenotem a děvkařila kde se dalo... Vážně. Ale aspoň to dělala se šarmem XD 
hinata-naruto 26.7.16 16:20  Za nemanželskou dceru nemohla. Copak ženská může za to, když ji napadnou dům, pozabíjí lidi v něm a v okolí, podpálí ji ho a pak se na ni vrhne několik chlapů a znásilní ji? V tom všem ji zabili i Charlese-Henriho, její třetí syna. 
hinata-naruto 27.7.16 20:05 Navíc, při tom znásilnění (ze kterého vyšla Honorina, ta nemanželská dcera) ještě nevěděla, že Rescator je Jeoffrey. 
 
Vinnetou - diskuse k filmu včera
M 22.1.2017 0:36 Tohle se povedlo. Za mě 5hvězd, třetí díl nejlepší a klidně by mohl do kin
Jan Knitl 22.1.2017 11:48 Po prvním dílu docela zlamání. Old Shatterhand jako idealistický greenhorn, který se stává tlakem prostředí významnou postavou národně-osvobozeneckého boje/terorismu ... Prostě kouzelné. Bohužel tvůrci zůstali na půl cesty. Bílá Amerika je popsána schematicky, chybí tomu syrovost Deadwood ... Bělouši často působí jako karikatury a to přes zjevnou snahu tuhle slabinu knižní předlohy překonat. Divoši většinou působí dojmem hochů od bobří řeky. Byl jsem trochu natěšen, následovalo zklamání za zklamáním. Závěrečná bitva pak působí dojmem závažné rozpočtové krize.
Jan Knitl 22.1.2017 12:11 Abych nezapomněl, Karl May měl, přes všechny možné kompoziční nectnosti, přeci jen smysl pro drama. Nšo-či musí zemřít, jinak to nedává smysl. Old Shatterhand aka Kara ben Nemsí je svědkem umírající rozmanitosti světa. Pozoruje genocidu jednoho etnika za druhým a potkává se s lidmi, kteří se na té genocidě více či méně podílejí, zřídka jí oponují.
Eva 22.1.2017 15:31 Sama se divím, že se mi to líbilo, trochu Pochod Čejenů, trochu Tanec s vlky, Vinnetou jen nepatrně,...nejhorší je, že už to nebyla smutná pohádka, ale smutná realita, i když minulá. Nebudu to chtít už nikdy vidět, ale jsem ráda, že jsem to viděla. 

—————

Zpět