Tak to nebyl vrabec

17.04.2017 09:28

Tak to nebyl vrabec, ani slečna Vrabčáková. Já jsem vám to říkal a moje pochybnosti se naplnily. Když jsem dnes ráno pustil psa Falca na dvorek, situace se opakovala. S tím rozdílem ale, že ptáček pod oknem byl mrtvý a barevný. Schválně jsem běžel pro foťák a prohlížel si včerejší snímky, zda mě zrak neklame. Ale skutečně, ze včerejšího vrabčáka se stala zřejmě přes noc pěnkava jikavec. Ornitolog ze mně určitě nebude. Jediné, co jsem včera odhadl správně, bylo, že včera šlo o samičku. Kdyby byla takhle barevná, jako ten dnešní nebožtík, nikdy bych jí vrabcem nenazval. Já jsem vám to říkal, já jsem vám to říkal.

Je mi ale záhadou, co se to u našeho okna odehrálo, že musel vyhasnout jeden mladý ptačí život? Dnešní ptačí nalezenec se totiž tak trochu schovával pod dřevem, které jsem míval vyrovnané pod oknem. Míval říkám proto, že mi už dneska došlo. Mrtvý ptáček ležel u paty hromádky štěpinek na boku a studený. Na první pohled jistojistě mrtvý. Žádné oživovací pokusy jsem tentokrát ani nezkoušel a teplo mojí dlaně či něžné pofoukání by bylo stejně k ničemu. Navíc jsem si ještě nestačil po snídani vyčistit zuby zubní pastou Colgate Whitening (snad si té reklamy už konečně sponzor všimne). Srdíčko ptáčete bylo tiché a studené, jak oblázek v písku. 

Kdysi jsem vám na těchto stránkách převyprávěl podobný příběh starý téměř 40 let. Přečíst si ho můžete v barevném odstavci zde. V tom příběhu se také odehrála nějaká tragická příhoda v ptačí kolonii. Tehdy to byli opravdu vrabčáci, o tom není pochyb. To mi totiž ještě zrak sloužil. Po tehdejších zkušenostech se mi nabízí stejný příběh s pěnkavami. Slečna Pěnkavová nese těžkým kolísavým letem svého umírajícího milého za mnou - "vyhlášeným" ornitologem, před oknem svého druha upouští na zem a sama vysílením naráží hlavičkou do okenní tabulky a padá k zemi. Já ji pak nacházím zemdlelou v trávě pod oknem, beru do dlaní, křísím z mdlob a jejího umírajícího miláčka přehlédnu. Dojemná scéna jak z Titanicu.  

Pak se ještě nabízí vysvětlení, že nevýrazná šedivá samička se vrátila na "místo činu" a její milý tam už neležel, asi ho odtáhla nějaká kočka, a tak samička umírá steskem a pěkně se vybarvuje. To taky některé samičky jiného živočišného druhu dělají, ale né obojí najednou, buď umírají steskem anebo se pěkně vybarvují.

Jak jsem napsal v úvodu, ornitolog za mně nebude, ale co takhle fejetonista? :-) -sv-

 

—————

Zpět