Tak se konečně dohodli

25.10.2016 09:55

Čtveřice politických stran a subjektů na Vysočině se konečně dohodla na koalici, na znění koaliční smlouvy a obsazení krajské rady, postech hejtmana a jeho náměstků. Stalo se tak včera večer. V radě kraje zasednou za ČSSD Běhounek, Novotný, Fialová, Hyský a Hyliš, za ANO Pavlík a Franěk, za Starosty pro Vysočinu Pacal a za ODS Fischerová. Dnes již podle posledních zpráv z ČRo2 a ČT24 koaliční smlouvu podepsali. O rozdělení resortů jsme psali již před týdnem zde. Posty náměstků obsadí Novotný, Pavlík, Pacal, Fischerová a také Franěk, který bude 1. náměstkem. 

Zprávy o tom přináší dnešní iDnes a Havlíčkobrodský deník.

Po osmi letech se tedy na vedení kraje na Vysočině nebudou podílet komunisté. Těm za hejtmana Běhounka patřila uvolněná a placená místa předsedů finančního a legislativního výboru a bezpečnostní komise rady kraje. Za tyto posty KSČM po 8 let "tiše" podporovala vládnoucí ČSSD. Uzavřít řádnou koalici s nimi se tehdy ČSSD zdráhala a nyní již nemohla, nedali by společně dohromady nadpoloviční většinu v zastupitelstvu. Proto se snažili získat k sobě třetí subjekt a tím mělo být hnutí ANO.

Jak jsem informoval před 2 týdny zde, k tomuto problému jsem rozeslal svým jménem e-maily zástupcům ODS, Starostů a ANO s apelem, aby tomu pro toto volební období zabránili. Takovou nehoráznost, ke které se znovu schylovalo, jsem již mlčky sledovat nemohl, i když by mi to už vlastně mohlo a mělo být jedno. Neříkám, že na základě mých e-mailů, ale poté ANO odmítlo koalici s ČSSD a KSČM uzavřít a ODS, jejiž zástupci byli v minulých letech v opozici, tichou a placenou podporu ČSSD vždy hlasitě kritizovali, ji nyní společně s ANO a Starosty utnuli.  Sice tři posty náměstků navíc také spolykají nějaké peníze (celkem za měsíc cca 45 tisíc Kč  + odvody), ale budiž, tři placení předsedové stáli krajskou kasu mnohem víc, jak jsem vyčíslil zde. -sv-

    

—————

Zpět