Starostenské příběhy

05.01.2017 00:53

Po napsání článku Konečně to zaznělo, který byl zveřejněn na tomto webu 12.12.2016, jsem se rozhodl vyhledat kauzy svých bývalých kolegů starostů, kteří po několikaleté obětavé práci pro svoji obec skončili před soudem, což pro ně představovalo velice negativní důsledky v osobním, ale především v profesním životě. „Byli jsme vystaveni dlouhodobé stigmatizaci," řekl jeden z obviněných.

V následujících dnech vám představím příběhy čtyř bývalých starostů. Pokusím se ty smutné příběhy představit stručně, výstižně a nezaujatě a vždy uvedu i zdroje, ze kterých je čerpáno. Tři z těch případů skončily osvobozujícím rozsudkem, dva vězením a jeden dokonce smrtí. Že to je na čtyři případy nějak moc konců? Ano koneckonců je. Ale nechte se překvapit. Během následujících čtyř dnů se dozvíte víc a pak spolu se mnou si budete moci říct: To rozum nebere!? -sv-   

Postupně vás totiž seznámím s příběhem: Jaroslava Kruntoráda, Ladislava Péti, Ladislava Horkého a Juraje Thomy. Všechny jmenované jsem měl tu čest poznat osobně a všechny ty kauzy vypovídají cosi o dosavadní úrovni komunální politiky, orgánů činných v trestním řízení a rizikovém povolání starosta. 

„Byl to pocit absolutního zmaru a absolutního ponížení," vzpomíná bývalý úspěšný starosta. „Absolutně vám to změní život. A nejhorší na tom je, že samozřejmě víte, že to nemá racionální jádro. Firma, o kterou běží v celém sporu, pro město pracovala dlouhá léta předtím, než já jsem se vůbec dostal do veřejné volené a placené funkce, a stále v tom pokračuje."
 

—————

Zpět