Protest selhal

16.05.2017 00:16
Podle současného nařízení musí být po 22. hodině ve městech a obcích klid. A ten, kdo chce hlučnější zábavu či oslavy protáhnout déle, potřebuje mít zastupitelstvem obce téměř rok předem schválenou výjimku z vyhlášky. Dříve přitom platilo, že o výjimce rozhodují radní - vždy, když cítí, že je to potřeba.

Výjimka z nočního klidu

  • Do loňského podzimu mohly samosprávy operativně udělovat výjimky z nočního klidu třeba jen pár hodin před chystanými oslavami. Nyní už to není možné.
  • Ministerstvo vnitra změnu zákona zdůvodňovalo tím, že dosud neexistovala jednotná pravidla, přičemž akcí přesahujících noční klid a stížností na jeho rušení přibývalo.
  • Občané musí mít podle ministerstva vnitra možnost se na akce spojené s hlukem v nočních hodinách připravit. Proto musí být tyto akce předvídatelné.
  • Mnoho představitelů místních samospráv i některé kraje však řešení této věci vyhláškou odmítá. Podle nich toto řešení mimo jiné zamezí konání nárazových akcí, například spontánních oslav sportovních úspěchů.

O tomto problému jsme vás před časem informovali zde.

Do připravované vyhlášky přibyslavští zastupitelé - v rámci svého protestu - vyjmenovali desítky konkrétních akcí, na které chtěli vydat výjimku. Byly mezi nimi vyjmenované dny na městské slavnosti, pouť, oslavy silvestra nebo čarodějnic, ale i několik soukromých akcí.

Jenže po kontrole, místním šetření a následném doporučení pracovníků ministerstva vnitra z výjimek zůstane v přibyslavské vyhlášce jen zlomek akcí. A Přibyslav, i když byla na podzim připravena se klidně i soudit, ustoupila. Nyní schválila vyhlášku bez sporných bodů. Na soud se město neobrátí, nechce platit soudní výlohy.

Protest selhal. Píše o tom iDnes zde. -sv-

—————

Zpět