Postřehy ze zastupitelstva

20.12.2018 10:27

Řešení existuje a je jednoduché!

Na včerejším jednání ledečského zastupitelstva se v bodě Připomínky a podněty občanů rozproudila delší diskuse o problémech s parkováním v Perle Posázaví. Vyvolal ji pan Jindra z ulice Na Potoce, který na radnici doručil žádost 50-ti občanů požadující obnovení zákazu stání v ulici Na Potoce. Ulice svými šířkovými parametry parkování neumožňuje, ale auta tam vesele parkují, kde se dá i nedá, jako třeba na chodníku. To se ale v Perle Posázaví týká i dalších ulic, jako třeba Haškovky, nebo ulic na sídlišti. Kdyby Policie ČR důsledně parkování kontrolovala a postihovala, Ledečáci by se nedoplatili anebo by museli parkovat ve svých garážích nebo na svých chalupách. :-) 

Podle informací starosty Tůmy dostalo v posledním roce pokutu za špatné parkování 300 řidičů a za poslední měsíc 80. Policii starosta opakovaně žádal o důslednější kontrolu parkování ve městě i na sídlišti. Jenže, kdyby Policie a radnice byla důsledná, tak se nedá na ledečských ulicích parkovat téměř nikde. To by musely být široké min. 9 metrů, aby vedle zaparkovaného auta zbyly ještě dva třímetrové pruhy pro obousměrný provoz!

Řešení tohoto stavu však existuje. Navrhoval jsem ho na tomto webu již před 4 lety zde. Nebyl by to žádný běh na dlouhou trať, ani by se nejednalo o megalomanský projekt typu Foglarova cyklostezka. Stačilo by zapojit obyčejný selský rozum, pokud ho ještě někdo má, a instalovat "pár" dopravních značek! 

Komunikaci v Haškovce a Majerovce označit za jednosměrné a pak je potřeba vedle zaparkovaného auta pouze jeden volný pruh 3 metry široký! 

Jak prosté a nenákladné! Funguje to například na "starém" sídlišti před věžáky a Severkou. Haškovce i Majerovce by dokonce jednosměrný provoz "slušel", byl by bezpečnější a občany by v podstatě nijak výrazně neomezoval. Dokonce v Majerovce na novém sídlišti snad nikdo ani v "protisměru" nejezdí. Vždy se to dá totiž někudy objet. U Haškovky po náměstí, u Majerovky Fibichovkou a ulicí Pod Stínadly nebo prostě pořád dokola, jak u blbejch, až zaparkujete. :-)

Město by to stálo pouze náklady na pořízení a instalaci dopravních značek, pak také nutnost absolvovat nějaká ta povolovací řízení a aktualizovat pasport dopravního značení. Občané by mohli dál parkovat před svými bytovkami, jak jsou zvyklí. Policie by nemusela být slepá, zastupitelstvo bezradné a pan Jindra nebo třeba Novák by nemusel sepisovat petice.

To rozum nebere!? -sv-

—————

Zpět