Opravy na hradě II

14.04.2018 09:45

Článek s tímto názvem jsem na tomto webu trochu rozčílený napsal 22.12.2016 zde. Nechci se však k němu vracet, ani mlátit dál prázdnou slámu. Někdy je totiž lepší veškeré argumenty a informace zhustit do grafické podoby a předložit je černé na bílém anebo lépe barevné na baravném. O to jsem se včera pokusil. Některé "detaily" se mi tam bohužel nevešly, ale o nich vím snad jen já sám. Grafickému zhuštění však předcházelo třídenní pátrání po informacích. "Informace, informace,"  volal jsem a jako Číslo 5 žije jsem prolistoval svůj archív novinových výstřižků a všech čísel Ledečských novin z let 2000 až 2010. Dále digitální podobu všech dosavadních čísel Ledečského zpravodaje z let 2011 - 2018 a vyhledal veškeré zveřejněné informace o realizovaných opravách ledečského hradu. Nejvíce jsem jich našel v Ledečských novinách a v Plevově publikaci Ledečské dominanty. Ty jsem ale všechny dobře znal, neboť jsem byl většinou jejich autorem, nebo jsem se jich zúčastnil jako zastupitel.

Nejméně informací jsem nalezl z doby temna. Vlastně jen tři, a to:

LZ 08/2014 Na hradě bude zase řádit blbec
LZ 01/2014 Obnova ledečského hradu v roce 2013
LZ 12/2013 Reprezentační salonek ledečského hradu
 
Ten první článek, jak jsem pozdějí zjistil, se hradu jako takového netýkal. Škoda. Věnoval se pouze divadlu, i když jeho titulek plně dobu temna vystihoval. V tomto období totiž toho bylo vykonáno nejméně. Kromě fasády malého paláce, který je ale ve skutečnosti veliký, a zřízení reprezentativního salónku bylo ještě vybudováno sociální zařízení (toalety), což mě překvapilo, protože tenkrát se všechny nutkavé potřeby řešily chemickým WC (u hřbitova, v parčíku na náměstí, místo veřejných WC). Ale kdybyste potřebovali nalézt něco o motokrosu, čtyřkolkách a sajdkárách, tak z té doby byste mohli narazit na desítky článků, upoutávek, plakátů a výsledkových listin. No nic, to snad je za námi, vlastně za vámi.
 
Z poslední doby lze již informací o dění na hradě nalézt vícero. Kromě těch níže graficky zpracovaných a bíle viditelných proběhla v posledních čtyřech letech řada interiérových úprav, zřízení prohlídkových tras a nových expozic, které nejsou z ptačí perspektivy vidět. Jsou totiž ukryty pod těmi našimi střechami. Ale jsou vidět při prohlídkách a na vzrůstající návštěvnosti hradu. A to je dobře! :-)
 
Ale už dost tlachání, špičkování a hromadění slov. Takhle vidí bez zbytečných keců chronologii oprav ledečského hradu důchodce z Vysočiny. -sv-
Na těch modrých a  zelených visačkách by mělo být hlavně jméno Bohumila Svobody
To, že sluneční hodiny nemohly vzniknout v době temna, je dnes už každému jasné. :-)

—————

Zpět