Obsluhovala jsem čínské investory

11.11.2015 09:34

 

Před dvěma týdny byl na těchto stránkách uveřejněn fejeton o setkání českých elit ve Španělském sále při oslavách státního svátku vzniku Československa před pěti lety pod názvem Všichni na Hrad. Neuměla jsem si vůbec představit, že by se do nějakého hradního sálu vešla najednou tisícovka pozvaných.  Neuplynulo ani 14 dní, abych se mohla na vlastní oči přesvědčit, že to možné je.

Ve Španělském sále se totiž ve dnech 9. - 11.11.2015 konala reprezentační část Čínského investičního fóra 2015 (CIF) , jehož hlavním cílem prý byl rozvoj ekonomické a investiční spolupráce. Přítomno bylo na 500 politiků a obchodníků z Číny a přes 200 hostů ze zemí střední a východní Evropy, které první den uvítal předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka a druhý den také prezident ČR Miloš Zeman. Další stovky přítomných účastníků se rekrutovaly z naší republiky.

Pro ně pro všechny nachystali pořadatelé akce občerstvení, které jsem měla společně s dalšími kolegyněmi po dva večery tu čest s úsměvem a ochotou nabízet a v mezičase také přitom sledovat dění v sále. Sobotkovi jsem podala jednohubku, Brožové sklenku šampaňského, Číňanům to, na co si ukázali nebo o co anglicky požádali. Sama jsem se snažila na stolech nalézt nějakého pečeného hada, abych ho taky ochutnala a rozuměla pak té jejich ptačí řeči :-) Už umím čínsky Nashledanou a Miluji tě. :-)

Projevy a jednání prý byly zaměřeny na další čínské investice do českých podniků, účastníci možná debatovali na téma iniciativy Nové hedvábné stezky 21. století, nové přímé letecké linky Šanghaj - Praha, ale to nám, obsluze u prostřených stolů, znělo jako ta ptačí řeč, nebo jako babylonská změť jazyků. Pomrkávaly jsme lišácky s Larisou po sobě a připomínaly si slogan z roku 2010, kdy naši fanoušci občas také na nás skandovali: "LuŠtěLa na Hrad!"

A je to tady!

Chybí mi sice mistrná výřečnost pana Hrabala, ale přesto jsem si dovolila tento svůj fejetónek napsat a nazvat ho po jeho vzoru, neboť jsem včera a dnes obsluhovala čínské investory.       

                                     Ze Španělského sálu vás zdraví Štěpánka

                               ilustrační foto - zdroj:www.czechchina.com

 

—————

Zpět