O původu příjmení

08.11.2017 06:51

Na původ svého příjmení se dnes ráno před šestou zeptal Českého rozhlasu Dvojka pan Otakar Kubát z Ledče nad Sázavou. Autoři pořadu mu po rozhlasových vlnách nebo digitálních jedničkách a nulách odpověděli, že příjmení Kubát je odvozeno od jména Jakub a navíc mu prozradili kolik Kubátů u nás existuje. Prý 2696. To je o 2682 víc než Mládkových 14 Kubíků.

Po ránu na ČRo2 přímo zaznělo toto:

A ten pro dnešek poslední dotaz je na příjmení Kubát, dorazil k nám z Ledče nad Sázavou od pana Otakara Kubáta. Kubát je příjmení velmi časté, dokonce 210. nejrozšířenější a 25. nejčastější od písmene K, nosí jej 5438 osob a je jednou z mnoha odvozenin z rodného jména Jakub.

Já znám jednoho v Ledči a pak taky ve Vepříkově. Tam se jich vyskytovalo vícero. Za dalším Kubátem za chvíli odjíždím do Havlíčkova Brodu, kde se také přemnožili jak divočáci na Zlínsku na současný počet 182. Jedu tam vlastně za jeho manželkou Lídou rozenou Vrbovou. Původ jejího příjmení dobře znám. Její táta byl Bohumil, děda Jan, praděda taky Jan, prapraděda Jan a praprapraděda František, všichni Vrbovi. 

Tak Kubáti, dobré ráno. :-) 

Poslechl za vás -sv-

—————

Zpět