Fejeton o příjmení

26.07.2016 00:19

Vítám vás, osol sobě a skoč do pole

Při hledání informací na internetu jsem narazil na příjmení Vítámvás. Nejprve jsem si řekl, to bude zase nějaký anonym, Nick, přezdívka.  Pak jsem si však vzpomněl, že jsem v životě potkal lidi s příjmením Osolsobě (filozof, autor Hamletovských otázek), či Skočdopole (starosta Polné), tak jsem se o takováto příjmení začal zajímat více.

Opět na internetu jsem vyhledal, že se v takových případech jedná se o příjmení větná a u nás v Čechách poměrně častá. Dokonce právě Vítámvásovi se nejvíce vyskytují na Vysočině a v celé České republice jich prý žije 114. Osolsobě se jmenuje 50 současníků a s příjmením Skočdopole skáče životem po Čechách celkem 167 lidí.

S takovým příjmením se jim to skáče! Já jsem jen obyčejná Vrba a nás tu roste 3540, kdybych se jmenoval Foxterier, tak bych dnes tady nebyl.:-)

Ivana Mládka tato problematika kdysi taky zajímala a napočítal ve své písni v roce 1983, že na korbě náklaďáku vezl 14 Kubíků.  To však není vše. V minulosti se prý u nás používalo dokonce i příjmení Hrajsemnou či Nasralvhrnec.

Tak mě hned napadlo, že znám jeden vykutálený párek, který by se mohl výstižně jmenovat Babyrád a Ejhleděvka. I taková výstižná příjmení prý u nás v minulosti existovala a dnes by k kdekomu pasovala. :-)  -sv-

—————

Zpět