Likvidace svépomocí

19.08.2017 00:18

To, že se nyní na chalupě musím vypořádat sám s myší nebo muší návštěvou, je samozřejmé a jednoduché. Nalíčím pastičku nebo mucholapku a je to. Co nelapí mucholapka nebo pes Falco, to zvládnu plácačkou. O tom bych se vám ani nezmiňoval, kdybych dneska nenarazil při prohledávání externího disku na fotografii vosího hnízda na okenní garnýži v panelovém bytě na sídlišti Stínadla. Autorem fotografie jsem byl já osobně, autorem hnízda vosy obecné, které se k nám jedno léto, někdy před devíti lety, nastěhovaly. Vlastně za to může jejich královna, vosy - dělnice ji pak už jen poslušně následovaly. Našla si k nám cestičku otevřenou ventilačkou do pokoje. Ten jsme tenkrát používali jako příruční skládek všeho možného a navštěvovali ho tak jednou za uherský rok. Okno toho pokoje bylo v přízemí a sousedilo s okrasným stromem, ze kterého k nám vosy zavítaly. Ventilačka bývala otevřená od jara do zimy, tak vosy využily příležitosti a vybudovaly si svoje hnízdo u nás na garnýži. V ložnici rorýsi, tady vosy. Byli jsme prostě taková "normální" rodinka.

Když jsem to hnízdo náhodou objevil, tak jsem se zhrozil. Co teď? Když zavolám hasičům, tak ze mne budou mít srandu, vždyť jsem byl něco jako jejich velitel! Když požádám vosí královnu, aby můj byt laskavě opustila, tak na mě pošle svoje dělnice a ti mě upíchají. Tak co s tím zatraceným hnízdem neřesti?! 

Býval jsem veselá kopa a tak jsem si pro sebe zanotoval Kájovu píseň "To musím zvládnout sám, na to snad sílu mám," a šel se na boj s kolonií vos pořádně připravit.

Porozhlédnul jsem se po skládku, co na ně použít. Cyklon B jsem tam nenašel, ale dostatečně velikou plastovou nádobku s víkem ano. V regálech pak lyžařské brýle a rukavice, na věšáku k tomu bundu s kapucí a mohl jsem jít bez lyží a hůlek rodině do obýváku oznámit, že máme v bytě vosí hnízdo a že ho jdu zlikvidovat. Když mě zahlédli v lyžařské výstroji s kelímkem v ruce, málem se potrhali smíchy. No, ženský, co jiného jsem od nich mohl asi tak čekat! Ty by hned volaly deratizátory. 

Mně tedy do smíchu moc nebylo, ale jsem přeci chlap, hlava rodiny, tak se o tu likvidaci svépomocí musím postarat a rodinu i za cenu jedovatých poznámek a píchanců ochránit, že jo?

Obrýlen a odhodlán jsem obezřetně vstoupil do pokoje s vosími imigranty. Chvíli jsem jejich sídlo opatrně zespodu obhlížel a odhadoval, zda se mi do kelímku, nevím už od čeho, celé vejde a taky zda jsou vosy doma. Byly. Pár jich poletovalo kolem ventilačky, pár neohroženě vartovalo u vlezu do hnízda. To jsem si nejdříve vyfotil, abych dokumentoval jejich vosí dovednost a svojí odvahu. Rytíři chodili na sedmihlavého draka v košili z kopřiv a s mečem v ruce, já na tisícíhlavou vosí kolonii v lyžařské výstroji a se směšným plastovým kelímkem. Když jsem nabral odvahu, přisunul jsem opatrně pod garnýž židli, na ní pomalu vystoupil, otevřený plastový kelímek levou rukou nasunul na hnízdo a rychlým vodorovným pohybem odtrhl hnízdo od garnýže a hned ho druhou rukou zakryl víkem. Tak, to by bylo. Bez jediného píchnutí! Ale teď kam s ním?

Ohlásil jsem se v obýváku rodině, že mám vosy i s hnízdem uvězněny v kelímku, že až ze sebe odstrojím tu maškarádu, tak půjdu hnízdo i s vosami někam ven vyhodit. Chtěl jsem původně ten nebezpečný obsah kelímku někde za městem vysypat do trávy. Ale venku pršelo a já si to raději při poslechu hučení uvězněných vos rozmyslel. Byly na mě pěkně na....(štvané). Bez lyžařské výstroje by to nebylo zrovna moc bezpečné. A s lyžařskou výstrojí bych na louce uprostřed léta vypadal jak debil. Doma sice taky, ale tam už na to byli zvyklí. Tak jsem raději zavíčkovaný kelímek přelepil několikrát křížem krážem izolepou a pak ho vyhodil před barákem do kontejneru na směsný odpad. Sice se to nemá, ale on to přeci tak trochu směsný odpad byl. V plastovém kelímku papírové hnízdo z rozžvýkaného dřeva a v něm jedna pomatená královna a klubko rozzuřených dělnic. Tak jsem se vypořádal s aristokratkou i dělnickou třídou. -sv-

Pro pokoj svoji duše jsem si dnes na internetu vyhledal, že jsem postupoval správně:

Likvidace vosího hnízda

Hubení vos přímo v hnízdech je výrazně účinnější než lapání v lahvích, obezřetnost a pečlivá příprava jsou ovšem namístě.

Existují různé metody mechanické likvidace – např. uzavření vosího hnízda do plastikového sáčku, zamezíme tak přísunu vzduchu. Jde o riskantní zákrok, který určitě neprovádíme sami, natož bez náležitého ochranného oděvu.

  

—————

Zpět