Dobří sousedé

01.07.2015 23:40

 

Mít za sousedy rodinku, o které několik let ani nevíte, že existuje, že žije v těsném sousedství s vámi, se hned tak každému nepoštěstí. My jsme teprve až 5 let po přestěhování do panelového domu na sídliště Stínadla zjistili, že našimi sousedy jsou pan a paní Rorýsovi. Bydlí totiž v našem sousedství pouze v průměru 109 dní v roce a stačí jim k tomu  štěrbina v oplechovaném zateplení nad oknem naší ložnice. Větší část roku pak tráví zřejmě někde v severní Africe, odkud k nám přilétají pravidelně  koncem dubna, či počátkem května a ke konci prázdnin se zase vrací zpět do Afriky.

Jedná se o Rorýse obecného z řádu svišťounů, kteří jsou zajímaví  tím, že téměř celý svůj život tráví někde v luftu. Ve vzduchu jedí, ve vzduchu spí, ve vzduchu se i páří. Také za letu pijí a přitom se i vykoupou. Jsou  pro to velmi dobře vybaveni - aerodynamický tvar těla, dlouhá úzká křídla, krátké nožky. Rorýsi dělají ve vzduchu vše, kromě hnízdění.

Rorýs střídá svižný let s plachtěním, během kterého nabírá výšku okolo jednoho až dvou kilometrů, aby následně během spánku mohl klesat. Během klesavého letu upadá do mikrospánku, kdy vypíná jednu polovinu mozku, přičemž druhá kontroluje let. Rorýsové nocují za letu v hejnech. Ve vzduchu létá průměrnou rychlostí 35 km/h, ačkoli může dosáhnout i rychlosti přesahující 200 km/h. Minimální pohyb po pevném povrchu dokazují také jeho zakrnělé končetiny, díky kterým druh získal i binomické jméno (Apus apus - z řeckého apous = bez nohou). Tolik Wikipedie.

S panem či paní Rorýsovými jsem se seznámil osobně, když nám dvakrát či třikrát omylem zabloudili pootevřeným oknem do ložnice. Divoce pak létali podél stěn pokoje, až celí vyjukaní usedli na postel či podlahu a už nebyli díky svým krátkým nožkám schopni vzlétnout. Bylo snadné je tak chytit a vyhodit oknem do povětří, kde se okamžitě cítili jako ryba ve vodě nebo vlastně rorýs ve vzduchu.

I ze svého hnízda prakticky střemhlav vypadávají a po několika metrech pádu vzlétají k obloze, kde je můžete každá ráno či podvečer vidět svištět. 

Dnes navečer před 21. hodinou jsem jich z balkónu našeho bytu napočítal létat nad Žižkovem celou desítku. Dva z nich byli ti naši dobří sousedé, zbylé 4 páry hnízdí někde u vás na fasádě obytného domu a možná o nich taky ještě nevíte. Takoví spořádaní sousedé ti Rorýsovi jsou a furt někde létají. -sv-

—————

Zpět