Kdo to tam stojí?

06.07.2017 00:06

Před deseti lety jsem takhle jednou uprostřed léta seděl se svými neteřinkami na Husově náměstí. Na lavičce jsme si pohodlně pochutnávali na zmrzlině. Každý na té své. Bylo to v době, kdy moje manželka bakalářka dálkově studovala na univerzitě a já ve funkci starosty škodil městu a všem lidem dobré vůle. Tehdy k nám malé neteřinky chodily často na návštěvu a kdykoli dorazily, našly tetu s knihou v ruce. 

Kousek od naší lavičky se proti nebi tyčila socha táborského sochaře Rudolfa Kabeše znázorňující Mistra Jana Husa v plamenech. Protože už holky chodily do školy, zeptal jsem se jich, abych je poučil, jestli ví, kdo tam uprostřed náměstí stojí v kameni vytesán. Ta prostřední se na sochu zadívala a povídá: "Teta Iveta." :-) -sv-  

milujte se wespolek, prawdy každému přejte

prawda wítězí

6. 7. 1415

6. červenec je dnem, kdy si připomínáme upálení Mistra Jana Husa. Bylo to na církevním koncilu ve švýcarské Kostnici v roce 1415. Tehdy byl Jan Hus po několikaměsíčním věznění odsouzen jako kacíř a krutě popraven. Odmítl totiž odvolat své učení o nápravě církve, která tehdy zažívala obrovský morální úpadek.

—————

Zpět