Jak se volilo ...

11.03.2017 10:11

Seriál článků Jak se volilo ... dospěl téměř do své poloviny. Zatím jsme se věnovali komunálním volbám v Perle Posázaví na konci minulého tisíciletí. Proč? Vždyť je to tak dávno! Myslím, že je třeba znát a připomínat si historii, vědět, jak komunální volby v Ledči probíhaly a jak dopadly. Je třeba také vědět, jak se kdo choval a vzít si z toho ponaučení pro příště. 

Informace čerpám z oficiálních zdrojů ČSÚ, z Ledečských novin, ledečského webu, volebních programů a také ze svého "archívu" a svých vzpomínek. Po pět volebních období jsem se pohyboval v centru dění a byl přitom trnem v oku, nebo lépe osinou za krkem ledečským straníkům. A to osiny dokáží pozlobit i jinde. :-) 

Od konce minulého tisíciletí řešili vždy ledečtí straníci ve svých rudých, oranžových, modrých, zelených či klidných buňkách, ve velké duhové koalici nebo v ševcovské dílně, co s Vrbou a co s SNK. Existují nejen moje vzpomínky, (třeba na Džunganova slova z roku 2010: "Kdybys tady nebyl ty, žádný nezávislý by v Ledči neexistovali!"), existují i zápisy z povolebních jednání, které to dokazují. Problémem však nebyl Vrba, ani SNK, ale malost maloměsta a pak také volební zákon. Problém je, že ten zákon zvýhodňuje politické strany oproti nezávislým kandidátům. 

Ve městě, jako je Ledeč, totiž stačí, aby politická strana sestavila kandidátku, sehnala 15 svých oveček ochotných jít s kůží na trh a také potřebnou voličskou podporu, t.j. 5% hlasů z odevzdaných a platných obálek. Při posledních volbách v Ledči bylo odevzdáno 2202 obálek. Z nich pěti procentům odpovídalo 110,1 obálek. Podělíme-li tyto obálky číslem 15, připadne na jednoho stranického kandidáta "povinnost" sehnat pro svoji stranu 7,34 voličů včetně sebe. Sedm lidí - to dá snadno každý dohromady z okruhu své rodiny a známých a když se to trochu koordinovaně podaří všem 15-ti, jejich kandidátka má zaručený mandát v zastupitelstvu. Tak jednoduché a zákonem zaručené to je!

To samé platí i pro Sdružení nezávislých kandidátů (SNK), ale je tu ještě pro SNK další zákonná povinnost navíc. Pří registraci kandidátky musí SNK předložit s kandidátkou registračnímu orgánu i petici podepsanou voliči podporujícími její kandidaturu. Potřebný počet podpisů na peticích je volebním zákonem stanoven na minimálně 7% z počtu obyvatel obce, v roce 2014 to bylo zatím nejméně - 381 podpisů. Na jednoho kandidáta SNK tím připadalo 25,4 podpisů. Tedy o dalších 18 víc, jak zaručených voličů na stranického kandidáta!

Dále jsme vás již informovali v článku Kolikpak mají "naše" strany členů? o tom, že politické strany mají v Ledči pouze několik málo desítek členů, a už jenom to je opravňuje jít do voleb. SNK muselo v roce 2014 sehnat 381 podpisů, aby byla jejich kandidátka "pouze" zaregistrována. Pak také si vše muselo zařídit a zaplatit ze svého!  

To vše dohromady jsou vysloveně nerovné podmínky ve volební soutěži, to je daň SNK za nezávislost a svobodu svých kandidátů. Přesto SNK v šesti volebních obdobích, kdy se zúčastnilo voleb, získalo celkem 28 mandátů, 3x obsadilo post starosty (2xVrba, 1xTůma) a 2x post místostarosty (Urban, Horáková) a k tomu ještě navíc 5x post řadového člena rady města (3xVrbka, 2xTůma), 3x post předsedy kontrolního výboru (2xVrba, 1xBartáková) a 3x post předsedy finančního výboru (2x Vopěnka, 1x Kouba). To se za 7 volebních období nepodařilo žádné ledečské politické straně!!

Přesto anebo právě proto nezávislé kandidáty ledečtí straníci nazývali komunistickým Béčkem, samozvanci a sestavovali různé povolební slepence, jen aby SNK nebylo na radnici. Voliči však naštěstí bývají rozumnější! A víte proč? Protože těch kovaných straníků je mezi voliči pouze cca 3 - 5 % :-)  

To rozum nebere!? -sv-

V seriálu budeme pokračovat zase od pondělka. 

 

—————

Zpět