Kolikpak mají "naše" politické strany členů?

22.10.2014 08:32

 

Dopátrat se odpovědi na tak prostinkou otázku není ani v dnešní přetechnizované době a informační společnosti jednoduché. Na oficiálních webových stránkách místních organizací poilitických stran v našem městě tento údaj nenajdete, pokud tedy vůbec nějaké stránky mají. Lze jen předpokládat, že se bude jednat pouze o pár desítek občanů.

ČSSD má v ČR cca 25 000 členů, ve Světlé n.S. 14 a v Ledči n.S. ??? - odhadem 25 (už bez jednoho Světeláka)

ODS měla v ČR cca 20 000 členů, v Ledči n.S. byl letos stav 18, a to i s panem Pražákem

KDU-ČSL mívala v ČR díky Moravě přes 40 000 členů, v Ledči n.S. odhadem 30-40

KSČM má stále v ČR nejvíce členů přes 50 000, v Ledči tomu bude úměrně cca 50 členů

(redakce webu uvítá, pokud nám někdo tyto počty upřesní)

 

Těmto a také dalším registrovaným stranám a hnutím s tak mizivou členskou základnou  volební zákon v naší republice umožňuje kandidovat bez omezení.  

Nezávislí kandidáti a sdružení nezávislých kandidátů musí ke kandidátní listině připojit petici podepsanou voliči podporujícími jejich kandidaturu. Počet podpisů se vypočítává z počtu obyvatel obce, u našeho města odpovídá výši 3 % u nezávislého kandidáta a 7% u sdružení nezávislých kandidátů, což při počtu obyvatel našeho města 5429 odpovídá 163 a 381 podpisům. Tak tomu je již třetí desetiletí !! Mohou být za to prý rádi, předtím nesměli nějací "nezávislí" kandidovat vůbec!

Hrstce nebo třem hrstkám o dvou desítkách lidí je dáno právo rozhodovat v pětitisícovém městě o věcech veřejných. S tím by se snad mělo už něco dělat! Chce to změnu volebního zákona a nebo vyšší angažovanost občanů.

To rozum nebere !?

 

S jednoduchým návrhem přišel po posledním zasedání ZM jeho pravidelný a často i jediný rozumný účastník, pan Stručovský:

"Vyvěste na úřední desku před volbami papír, ať se tam může napsat každý ledečský občan, který chce kandidovat v komunálních volbách, úředníci ať z těch jmen po ověření sestaví jednu kandidátku a občané si z nich ve volbách vyberou 15 zastupitelů".

 

To je dobrý nápad a asi by mohl i fungovat,  když by se našlo alespoň těch 15 statečných :-)

                                                                                                          -sv-

 

—————

Zpět