Hus jako nový

14.12.2018 00:14
Ledeč nad Sázavou – Náročnou a drahou opravou prošel pomník Mistra Jana Husa na náměstí v Ledči. Poté, co si ho vzali do práce restaurátoři, je pomník jako nový. Opravy přišly na čtvrt miliony korun.
Jak vysvětlil nezávislý starosta Zdeněk Tůma, pomník po opravě volal už dlouho. Povrch plastiky byl silně poničený, ukládající se prach tvořil na soše sádrovcové krusty. První práce začaly letos v létě. „Socha byla napadena řasami, mechy a lišejníky. V rámci obnovy byly poškozené partie povrchu sochy lokálně ošetřeny pomocí zpevňovačů kamene. Následně došlo k ošetření biocidním prostředkem,“ upřesnil starosta.
Odborní restaurátoři zeslabili vrstvu řas, mechu a lišejníků s prachovými částicemi pomocí tlakové vody, případně pomocí vyvíječe páry za pomoci silikonových kartáčků. „Došlo k zeslabení sádrovcových krust pomocí mikropískování. Narušený materiál byl zpevněn a praskliny vyplněny,“ doplnil starosta Tůma.
Odhalené kovové prvky na soše prošly očistou a byly antikorozně ošetřeny. Chybějící části doplnil tmel. Práce provedli dva odborní restaurátoři, Daniel Chadim a Zdeněk Kovářík, stejně jako při restaurování Mariánského sloupu v levé části náměstí, které bylo dokončeno v loňském roce. Celkové náklady na rekonstrukci Husova pomníku byly přes 233 tisíce korun včetně DPH. Na obnovu památky byla městu Ledeč poskytnuta dotace z rozpočtu Kraje Vysočina ve výši 116 909 korun.
 
Zdroj: Havlíčkobrodský deník zde
 
Přečetl za vás -sv-
 
Snad jen by stálo zato připomenout, že oprava sochy by nebyla možná, kdybychom ji 14.9.2006 nenechali Ministerstvem kultury prohlásit za kulturní památku, jsk jsme uvedli v článku Hus slaví 90-tiny zde.
 
na fotografii z HB deníku je však Hus jako starý :-)
 

—————

Zpět