Existuje? Neexistuje?

28.08.2017 10:48
Na serveru EuroZpravy.cz jsem dnes objevil článek Existuje světlo na konci tunelu a proběhne vám život před očima?  Mimo jiné se v něm píše:
 
Říká se, že člověku před smrtí proběhne celý jeho život před očima. Jestli je to ale skutečně pravda se pokusili zjistit lékaři z izraelské nemocnice, kteří zkoumali myšlenky a pocity lidí, kteří měli nějakým způsobem blízko ke smrti. Výsledky jejich bádání zveřejnily americké vědecké magazíny.
Lidé, kteří přežili vlastní smrt, se zapojili do unikátní lékařské studie. Tým odborníků se v ní pokusil zjistit, jak probíhají poslední minuty našeho života. A byl velmi překvapen.
Ti, kteří měli ke smrti velmi blízko nebo si klinickou smrtí prošli, totiž mnohdy před očima skutečně viděli svůj život. Oslovení lidé totiž přiznali, že viděli několik událostí z vlastního života, které ale nebyly chronologicky seřazeny.
Izraelští vědci prý našli vysvětlení a samozřejmě biologické vysvětlení. Můžete se s ním seznámit zde.
 
Mě však více než toto vysvětlení zaujal názor, který jsem objevil v diskusi k tomuto článku. Je v něm citováno vyjádření amerického neurochirurga Ebena Alexandera, který byl k těmto zážitkům skeptický a byl také přesvědčen, že je lze vysvětlit právě pomocí biologických principů. To ovšem pouze do doby, než sám na několik dní upadl do kómatu, ve kterém jeho mozek prokazatelně nefungoval. Napsal:
 
"Všechny hlavní argumenty proti zážitkům NDE uvádějí, že jsou důsledkem špatného fungování kortexu. Avšak k mé zkušenosti došlo v situaci, kdy můj kortex nefungoval vůbec, byl prostě stoprocentně vypnutý. Vyplývá to jasně z kritičnosti mého onemocnění a z jeho délky. Vše je zdokumentováno počítačovou tomografií mého mozku a neurologickými vyšetřeními. Na základě současných představ lékařů o mozku a mysli je absolutně nemožné, abych během svého kómatu zažil jakékoliv, třeba jen omezené vědomí, natož nesmírně živoucí a zcela koherentní odyseu, již jsem prožil. Trvalo mi dlouhé měsíce, než jsem byl schopen pojmenovat, co se mi stalo. Nejde jenom o to, že bylo lékařsky nemožné, abych byl během svého kómatu při vědomí, ale hlavně jde o ty věci, které se přitom děly."
S celým obsahem toho názoru se můžete seznámit zde. Předestírám, že se jedná o názor křesťana, který se snaží nalézt seriózní odpověď na otázku existence posmrtného života. 
 
Doporučuji vám si přečíst oba články a udělat si svůj vlastní úsudek.  -sv-
 
Další články s touto tématikou:
 
 
 

—————

Zpět