2x čtyři atributy

28.03.2018 00:28
Byli jsme spolu až do tvých devíti let den co den, noc co noc. Chodili spolu na procházky po městě, jezdili na výlety, učili se poznávat auta, ptáky, věci a lidi kolem. Dodnes si pamatuji tři příhody z dob, kdy ti byli asi tak tři roky:
 
  • Na pískovišti pod barákem jsme zahlédli v trávě poskakovat černého ptáka se žlutým zobákem. Sledovali jsme ho spolu a já se tě tíše zeptal: "Víš, co to je za ptáka?" Chvíli si ho pozoroval a pak odpověděl: "Paček? Kokos? Paček." Rozesmálo mě to. "To je kos, ty Kokosi :-)"
  • Při návratu z procházky jsme někde pod poliklinikou narazili na chodníku na zaparkovaný plátěný Velorex. Vzadu měl jen jedno kolo a výfuk, vpředu dvě kola a dva světlomety. Uvnitř sedačky a volant. Byl jsi z toho div živ. Obíhal jsi Velorex kolem dokola a volal: "Motolka. Auto. Motolka. Auto."
  • Tu třetí nalezneš mezi Fejetony hned v úvodním odstavci jednoho z nich zde.
Pak jsem najednou z tvého domova odešel. Sice ne moc daleko, dál jsme se mohli vídat, věděli o sobě, občas jsi přišel na návštěvu, já ale ne. Vzal jsem tě párkrát na výlet (na Sněžku, na Matějskou pouť, na letiště u Železných hor, na služební cestu do Prostějova). Koupil jsem ti kolo, platil ti ještě nějaký čas obědy ve škole, pomohl ti přepravit bicí soupravu do zkušebny, asistoval jsem u šití tvé rozbité hlavy. Ale nebyl jsem, nemohl jsem být, s tebou doma.
 
Jednoho dne jsi mi napsal levačkou od srdce dopis. Dodnes ho mám schovaný. Tady je:
Zas tak mockrát v životě jsem nebrečel. Po přečtení tvého dopisu však ano. Tajně a potichu jsem slzy polykal. I teď se mi lesknou oči.
 
Někdy v 15-ti jsi mi poslal svoje první texty. Taky je mám dodnes schované. Pak jsem tě slyšel bubnovat a taky si poslechl tvé první nahrávky s tvojí první kapelou.
 
Když o mně jeden ubožák zas_tupitel za tiché podpory svých kumpánů psal oranžové pamflety, poslal jsem svým dětem omluvný mail s vysvětlením. Ty jsi mi tenkrát odpověděl: 
"Tati, omlouvat se nám nemusíš. Já jsem pyšný na to, že jsem Vrba :-)"
Dost podobně odpověděli i další tvoji sourozenci.
 
Řekl jsem si tehdy sám pro sebe: 
"Slávku, dobrý bude. Jsou čtyři základní hodnoty života: LÁSKA, SRDCE, ROZUM a TVÁŘ. Tu první jsi prožil na plný pecky a ty tři zbylé přitom neztratil."
Nikomu jsem se s tím však nechlubil. Držel to v sobě a žil si dál, jak jen to nejlíp šlo, jak jen nejlíp jsem uměl. Pykal za to, co jsem si pro lásku zavařil.
 
Ty jsi si šel svou cestou a tou pro tebe byla a je hudba. Se svou originální a nezařaditelnou skupinou ULTIMA jsi vyhrál soutěž amatérských rockových kapel Skutečná liga 2014, sestavil a s kamarády nahrál album Živel a Všechno je jinak, natočil si s nimi čtyři videoklipy (Šílený Max, Planeta 5, Proklínám, Voda) a absolvoval dvě dlouhá turné rok po sobě se skupinou ŠKWOR. 
 
Když se tě loni před koncertem v Jindřichově Hradci zeptali, v čem spatřuješ úspěch skupiny ULTIMA, odpověděl jsi na kameru:
Jsou tam základní čtyři atributy, který jsou potřeba. A to je ENERGIE a to je tadyten člověk za těma bubnama, SRDCE jsem já, Mára je MOZEK a Roman je na záchodě, ale to je TVÁŘ.
To je, co? Náhoda? Nejspíš. Hříčka osudu? Taky možná. Ale trochu mě z toho mrazí.
 
Teďka jsem na tebe, Pavle, popravdě pyšný zase já, když tě vidím a slyším zpívat:
 
Ve znamení Kozoroha tu teď prosím Boha,
pomoz nám!
Tvůj smích a Tvý slova tu chci slyšet znova,
jak je znám! 
Na co mi jsou čtyři stěny, když tu sám bez svý ženy
usínám!
No hvězdy jsou nakloněny, přišel čas dělat změny,
přijímám!
táta Stanislav
 

—————

Zpět