Má ČIŽP dvojí metr?

09.06.2016 09:05

Jak píše včerejší MF DNES, ČIŽP udělila statisícové pokuty za to, že:

Jedna firma v Jihlavě předloni stavěla, druhá od ní odebírala odpadní zeminu a kamení. „Jedná se o relativně časté prohřešky stavebních firem, které si neuvědomují, že zemina z výkopových prací je odpadem a nelze s ní nakládat jinak, než v mezích zákona," komentoval případ Erik Geuss, ředitel ČIŽP.

Celý článek na MF Dnes si můžete přečíst zde, informace čerpá ze stránek ČIŽP, kde byla včera zveřejněna tato Aktualita.  Před rokem stránky ČIŽP informovaly o podobném případu, kde padla dokonce 5-ti milionová pokuta. Všimli jsme si toho tenkrát též a na našem webu uveřejnili tento odkaz v našem článku ČIŽP zahajuje správní řízení.

V čem se tyto případy odlišují od nepovoleného nakládání s odpady na skládce Račovec? Převzala v případě Rašovce jedna firma od druhé odpadní zeminu a kamení (dokonce i stavební suť) a nakládala s ní jinak, než v mezích zákona? Ano. Dokazují to dokumenty a fotografie  zveřejněné zde.  Proč tedy ten dvojí nebo dokonce trojí metr ČIŽP?  Nemám na mysli ani tak výši sankce, ale přístup ČIŽP, kterou zatím nezajímalo, k čemu na Rašovci vlastně došlo. Za nepovolené nakládání s odpady dostalo sankci 60.000 Kč chudák město, vlastně poškozený, kterému kdosi dobře známý na jeho pozemek, zákonem chráněný pozemek, navezl cca 7500 tuny odpadu! 

Kdo byl za to postižen? Ten, kdo to tam navezl? NE. Ten, kdo to tam nechal navézt? NE. Ten, kdo ten odpad vyprodukoval? NE. Ten, komu to tam bez povolení navezli? ANO! To je ale divná spravedlnost!

Proč ten dvojí metr? Kdo jiný, než ČIŽP, by měl na tyto otázky odpovědět? -sv-

To rozum nebere?!

 

 

—————

Zpět