Barborka mě zklamala

28.12.2016 00:07

Barborky jsou prastarý lidový zvyk, kdy se 20 dnů před Štědrým dnem na svátek Barbory uříznou větvičky třešní nebo višní, vloží se doma do vázy s vodou a čeká se, zda do Vánoc pěkně rozkvetou. Což se většinou taky povede a o krásnou kvetoucí vánoční dekoraci je postaráno.

Rozkvetlé Barborky o Vánocích symbolizují nejen příchod nového světla v podobě Ježíše Krista, ale připomínají nám i právě proběhnuvší zimní slunovrat, který v konečném důsledku způsobí zánik zimy a příchod dalšího voňavého a květy ozdobeného jara. 

Pokud Vám ovšem Barborka nerozkvete a vy jste mladá svobodná dívka, pak vězte, že vdavek se minimálně příští rok nedočkáte.

V dřívějších dobách strašili rodiče děti né čerty, ale právě Barborkami. Tyto ženy v bílém hávu sestupovaly po žebřících z nebes, zlobivým dětem daly metlou po zadku a hodné obdarovávaly ovocem či ořechy.

(zdroj: zde)

Mně Barborka ani letos nerozkvetla, ani ke mně nesestoupila. Nejsem sice žádná mladá svobodná dívka, ani zlobivé dítě, ale i tak mě to rozladilo. Baborka mě zklamala. Moje větvička zlatého deště už do rozpuku nemá daleko, ale já mám rozpuk už dávno za sebou. No nic. Nechám je ve váze a uvidíme. Vždyť vlastně už o nic nejde. :-)
 
Barborka mi nerozkvetla,
už se těšit nebudu,
pokud by mě ňáká chtěla,
dám si radši přes hubu.
 
Po dvou špatných zkušenostech,
nezkusím to potřetí,
pokud by mě ňáká klofla,
haluz z vázy poletí. 
 
-sv-

—————

Zpět