Ach ty horizonty

30.01.2015 19:47

 

Státní fond dopravní infrastruktury  (SFDI)  vyzval  v tomto týdnu Město Ledeč n.S. k vrácení příspěvku 4,428 mil. Kč na cyklostezku.

 

  V reportáži ČT1  ze slavnostního otvírání ledečské  Cyklostezky dne 7.4.2014 zazněla mnohá varovná a také prorocká slova:

Radovan Daněk, redaktor ČT:  "Slávu z nové cyklostezky podél řeky Sázavy může vystřídat velké rozčarování. Dřív to totiž bývala normální  silnice,  po  které  jezdili  rekreanti,  majitelé  lesů nebo chataři a rybáři, dnes už jim to ale značka výslovně zakazuje."

Josef  Jeřábek,  majitel  sousedních  pozemků:   "Kdyby  tam vykoupili  pozemky  vedle a uďáli cyklostezku  vedle,  komunikace  zůstane  a  cyklisti budou jezdit vedle, ale tohleto!?  Prostě  zabrat pozemek, veřejnou komunikaci zabrat, to je divný!"

(Poznámka autora:  Peníze na to tenkrát byly.  V rozpočtu  SFDI na rok 2013 bylo u položky Cyklostezka Ledeč uvedeno:            Celkem  12 308 000 Kč, SFDI 8 000 000 Kč)

Radovan Daněk:   "Ke  svým pozemkům se vůbec  nedostane ani majitel rekreačního střediska ve Sluneční zátoce.                    Nová cyklostezka  zamezuje přístupu ještě do jednoho rekreačního střediska a majitelům sousedních pozemků  znemožňuje například údržbu lesa."

Mgr. Petr Vaněk:  "Je to choulostivá situace,  která ale bezesporu má řešení. JÁÁÁ doufám, že v horizontu měsíce  -  šesti neděl ta situace bude vyřešena."

Daněk:  "Město  jako stavebník za stezku zaplatilo 7 a půl milionu korun,  z čehož 4 a půl milionu korun byla dotace od SFDI.  Pokud cyklostezku teď  změní  na  cyklotrasu  a  dopravní  obsluze  vjezd umožní,  půjde o porušení dotačních podmínek."

Tomáš Čoček, ředitel SFDI:   "Tak  by mohlo o část  nebo  celou dotaci přijít!"

Mgr.Vaněk:  "Ano, počítám s tím,  že můžeme přijít o dotaci."

Poznámka autora:  Jestli pak také "prozíravý" pan magistr počítal se 100% penále z finančního úřadu, s šetřením Policie ČR, s tím, že si to občané nenechají jen tak líbit, a pak také s tím, čím redaktor  ČT Radovan Daněk už před rokem zakončil svoji reportáž:

 "Město teď stojí před hrozbou, že bude podnikatelům muset platit i ušlý zisk.  Jen  majitel  Sluneční zátoky už spočítal,  že zatím přišel minimálně o 117 tisíc korun."

--------------------------------------------------------------------------

Nové  vedení  radnice  se snažilo cyklostezku a dotaci  zachránit. Jednalo s SFDI, s majiteli Sluneční zátoky, s Policií ČR, hledalo jiné  možnosti  přístupu  do  Sluneční  zátoky,  nechalo  změnit původní účelovou komunikaci na místní komunikaci IV. třídy a zahájilo nové správní řízení na legalizaci umístění dopravního značení C9a a C9b, ale bohužel, horizonty řešení byly po roce nečinnosti tytam!!

Jo, napravovat škody po bývalém starostovi, nebude zas tak úplně snadné, byť to měla jeho mateřská ČSSD ve volebním programu!!  Suma sumárum  se  totiž  může  jen v této  jediné  cause jednat o škodu značného rozsahu, která odpovídá trestní sazbě X let.

  Zprávu o nemilém rozhodnutí  SFDI  přináší také sobotní MFDnes v článku Ledeč dostala jasný vzkaz... (odkaz na iDnes doplníme, jakmile  bude k dispozici  -  není k dispozici ani po týdnu!).  Proto  jsme  připravili  náhradní  řešení přepisem článku z  MFDnes.

  Další chronologicky uspořádané informace jsme vám připravili v sekci Prů...(švihy) v článku Cyklostezka = pomník koalice.

Určitě stojí zato si znovu poslechnout audionahrávku z 12.8.2013, kdy ZM projednávalo investiční akci Cyklostezka. Zaznívá tam totiž několikrát také výzva: "Pánbů zaplať !"

                                                                                          -sv-

 

 

—————

Zpět