Článek v MFDnes z 31.1.2015

31.01.2015 13:56

 

Protože na iDnes si i dnes dávají nějak na čas, přepsali jsme pro vás otrocky z novin celý článek sami. A udělali jsme tak dobře, na iDnes si totiž dávali na čas iZítra, iPozítří, iVůbec. 

Ledeč dostala jasný vzkaz:

Vrácení dotace navrhněte sami. Ušetříte.

Vlna emocí,  dlouhá jednání a vzájemné osočování,  které vyvolala nová cyklostezka, se v Ledči nad Sázavou blíží ke konci.

LEDEČ NAD SÁZAVOU
  Ledeč nad Sázavou má  problém.  Ve svém rozpočtu bude muset najít  čtyři a půl  milionu  korun  na vrácení dotace na cyklostezku. Skončit by tak měly téměř roční dohady města s majiteli pozemků, kteří se kvůli stavbě nemohli dostat auty ke svému majetku.

 Nové vedení města se rozhodlo nepříjemnou situaci řešit, přestože vítězně z ní určitě  nevyjde.  "V polovině týdne jsem měl jednání s jedním ze zastupitelů Ledče a ­došli jsme k jasnému závěru. Dotace se za stávajícího stavu budou muset vrátit," potvrdil Tomáš Blecha, náměstek Státního fondu dopravní infrastruktury.

  Zástupce města  přijel s žádostí,  aby  se  povolení  pro  vjezd na cyklostezku,  které  až  do teď  bylo určeno  výhradně  zásobování, rozšířilo také na  majitele  pozemků a jejich návštěvy. "To jsme ale jednoznačně  odmítli,"  uvedl  Blecha.  "Jediným  řešením  je  tak v tuhle  chvíli  to,  že  Ledeč  vrácení dotace navrhne sama," upřesnil Blecha.

  Podle něj tím Ledeč  výrazně  ušetří,  jelikož  SFDI  se následně s městem dohodne na vrácení samotné dotace, avšak vysoké penále s tím spojené už požadovat nebude. 

  Vedení  Ledče  ale zatím s reakcí na  výzvu  nepospíchá.  "K dané situaci se nebudeme vyjadřovat.  Postoj uveřejníme až po zasedání zastupitelstva,"  vzkázala  místostarostka města  Hana  Horáková s tím, že zastupitelé by se měli sejít v pondělí.

 Hlavní problémy začaly loni v ­dubnu, kdy bývalé vedení Ledče n.S. v  čele  s  exstarostou  Petrem  Vaňkem  při  výstavbě  cyklostezky poněkud  pozapomnělo   na   majitele   pozemků   přiléhajících  ke komunikaci.  Ti  se  tak  téměř  ze  dne  na  den  neměli  ke  svým nemovitostem jak dostat.

  Hlavním  bojovníkem za práva  majitelů  byl  od  začátku otevření cyklostezky Miroslav Janoušek, majitel rekreačního areálu Sluneční zátoka.  A  celá  situace  postupem  času  vygradovala  natolik,  že začala padat i ­trestní oznámení.

  Teď se ale zdá,  že by mohl konečně nastat obrat. "Musím říct, že pokud k tomu skutečně dojde, tak se mi samozřejmě hodně uleví," přiznal Janoušek.

  "Ovšem chtěl bych  také  upozornit,  že to,  co jsme dělali,  jsme nedělali proto, aby město muselo vrátit dotaci,  ale z toho důvodu,  abychom se dostali ke svým pozemkům," doplnil.

Edita Palkovičová s přispěním Evy Streichsbierové


 

—————

Zpět