Zprávy ze zajetí V

29.11.2017 00:29

Pátrání po Františkovi Matěnovi, který se někde ztratil za I. světové války, se zaseklo v zajateckém táboře Sobelevo v dnešním Uzbekistánu, odkud František poslal 22.8.1915 poslední dochovaný vzkaz. Obrátil jsem se počátkem října na Vojenský ústřední archív s žádostí o pomoc při pátrání po našem předkovi.

Vojenský ústřední archív Praha mi odpověděl do 13-ti dnů toto:

Archivní rešerže

Na základě Vaší žádosti o informace a dokumenty k osobě a vojenské službě Františka Matěny (nar. 1892) bylo přistoupeno k  rešerši v  relevantních sbírkách a fondech VÚA-VHA. Sdělujeme Vám tímto, že rešerše byla bohužel ukončena s  negativním výsledkem, neboť nebyly nalezeny žádné bližší informace a  dokumenty k Vámi dotazované osobě, než údaje uvedené v  záznamu v  databázi padlých, která je k  dispozici na internetových stránkách VÚA‑ VHA.
Ve sbírce kmenových listů (tedy základní personální dokumentace) mužů narozených v letech 1887–1900 byla bohužel v důsledku nešťastného rozhodnutí v  70.  a  80.  letech minulého století v  Trnavě provedena rozsáhlá skartace, při níž byly vytříděny kmenové listy téměř všech mužů.
Vyřizuje: Mgr. Jan Zámečník

Na toto pro mě neuspokojivé sdělení jsem obratem odpověděl:

Dobrý den,

děkuji Vám za sdělení, ale údaj z databáze padlých v 1. světové válce:

se sice zřejmě našeho Františka týká (narozen v roce 1892 Libčice č.14, Dolní Kralovice), ale není v něm uvedeno:

Kdy zemřel?  (Poslední zmínku mám ze zajateckého tábora Sobelevo z 22.8.1915) 

Kde zemřel? či Kde je pochován?

Pokud jsou tyto údaje v archívech či databázích VÚA-VHA dostupné, rád bych je znal. Vyhledat on-line nejdou.

Stanislav Vrba

Vojenský ústřední archív mi perem pana ředitele odpověděl také obratem:

Vážený pane,               

je nám líto, ale na kartě není víc, než v databázi a další dokumenty, které by úmrtí a pohřbení Vašeho předka upřesňovaly, se u nás nenacházejí.                                  

S pozdravem                                                     

Ředitel Vojenského ústředního archivu

Mgr. Josef ŽIKEŠ

Výsledkem pátrání ve VÚA/VHA bylo pouze zjištění datumu a místa Františkova narození:

13.12.1892 Lipčice

Můj děda a Františkův bratr Josef Matěna má v rodném listě uvedeno jako místo narození Libčice u Dolních Kralovic. Zadal jsem si do vyhledávače na mapy.cz název této obce a objevila se mi vodní nádrž Švihov a na jejím levém zalesněném břehu zaniklá obec Libčice. Zanikla, přestože by byla dnes nad hladinou! Zbyla po ní pouze kaplička sv. Václava, která ještě v roce 2003 byla v zuboženém stavu, a jedna zažloutlá pohlednice.

 

Místo Františkova narození: zaniklá obec Libčice u Dolních Kralovic a kaplička sv.Václava

Poslední trvalé bydliště Františka Matěny byla obec Tis na Habersku. To je od nás cca 9 km vzdušnou čarou. Napadlo mě se tam podívat, jestli tam nemají pomník padlých. A mají. Hned na návsi pod stromy stojí Pomník padlých hrdinů z 1. světový války s 16-ti jmény, což je dost na tak malou obec. To Františkovo tam ale není. Bylo by to příliš náhodné a snadné zjištění, kdyby tam bylo. Jeden takový příběh znám. Můžete se s ním seznámit zde. Je hodně podobný tomu mému pátrání. 

Tak jak dál? Hřbitov mají Tisováci v nedaleké Kněži, mrknu se i tam a cestou se zastavím na vyhlídce u Tisu, která se nachází U kapličky ve výšce 581 m n.m. Rozhlédnu se po svém rodném kraji. Za 2. světové války tady byly světlomety, co bloudily po obloze, aby odhalily nepřátelská letadla. Taky bych asi takový nějaký světlomet do historie potřeboval. 

No nic, budu pátrat dál i bez světlometu. Je tu ještě vídeňský Kriegsarchiv a pak taky dokumenty 21. pěšího pluku z Čáslavi. Přeci to teď, když stojím na vyhlídce u Tisu, kde František určitě taky stával, nevzdám. -sv-

Pomník obětem světové války z Tisu. Třetí jméno odshora patří rodákovi z Ledče. Tak ne z Ledče, ale z Ovesné Lhoty, Ledeč byla tenkrát okresem. Uprostřed jako sedmé a osmé v pořadí jsem objevil jména František a Jan Miřátský, což byli pro změnu starší bratři moji babičky Kateřiny Matěnové roz. Miřátské. Takže s Františkem to byli vlastně takoví skorošvagři. Dnes po ránu je to tam v Tisu všechno zachumelené. Fotografie jsou z webu a FB profilu obce Tis. :-)

—————

Zpět