Zmýlená neplatí

11.05.2017 00:01

Kdysi jsem někde četl, že Jihlava je jediné krajské město, kde je z náměstí vidět do polí. Včera jsem se na vlastní oči přesvědčil, že tomu tak opravdu je, ale musím také přiznat, že k tomu dosti přispívá zvlněný terén, na kterém se Jihlava a její náměstí rozprostírá a pak také excentrické umístění náměstí. Podobně tomu je i na havlíčkobrodském náměstí, tam ale vysoké domy v jeho spodní části pohledu do polí zabraňují. 

Obě města jsem stihl včera navštívit, to větší na mapy.cz :-) a to menší osobně a zase jednou i pěšmo projít od nádraží k nemocnici a zpět. Počasí bylo před polednem ještě příznivé, v nemocnici na kontrole jsem se příliš dlouho nezdržel, cestou tam jsem potkal i pár známých a jako první moji sestru, která v okresním městě již více jak čtyři desítky let žije. Vyrazila si po nákupech a jako správná důchodkyně si předem zjistila, kde mají co v akci, a to zjištění ji určovalo trasu její pochůzky. Já jsem ji vyrušil někde uprostřed její trasy a jako naschvál ještě v protisměru, takže jsme se chvíli spolu zastavili na kus řeči a pak si šli každý po svém. Rád jsem ji ale viděl.

Měl jsem sice v úmyslu si taky něco málo nakoupit, ale až cestou k nádraží a tam se nejblíž nachází prodejna Kaufland. Od ní je to na autobus i vlak, co by kamenem dohodil, a proč se tahat s nákupem někde z města, že jo? Moc jsem toho nepotřeboval, spíše jsem si to tam chtěl tak trochu obhlédnout a využít tím čas, který mi zbýval do odjezdu vlaku. Ani jsem se nepokoušel něco ukrást, přestože jsem býval vyhlášený ledečský zloděj. :-) 

V brodském Kauflandu mají pokladny umístěné až na konci dlouhé vstupní chodby lemované dalšími obchůdky včetně lékárny, květinky a lahůdek, které jsem si cestou od pokladen k výjezdu s košíkem před sebou prohlížel. Těsně za mnou po celou dobu šlapala nějaká upovídaná ženská:

Tak to uzený koleno ve slevě jsem ti koupila, stálo jen 80 korun, to je slušný, co? Máslo tady ale mají drahý, to koupíme až v PENNY a pivo taky, nejlevnější tu měli Gambrinus za 37, to tam koupíme určitě lacinějc. Ale jsem ráda za to mlíko za 11, vzala jsem ho hned celý balení, píšou, že je trvanlivý, tak nám zase chvíli vydrží a kdyžtak ho dáme praseti. I toaleťák tu měli taky levnej. Vzala jsem dva balíky. Dáme to všechno do kufru a sjedem ještě na Pražskou do toho PENNY, co říkáš?

 Jestli čekáte, že to byla ta moje sestra, tak jste na omylu. A ta ukecaná ženská taky. Před východem mě totiž chytla za ruku a otočila se na mne a vykřikla:

"Jé, promiňte, já myslela, že jste můj manžel! To se moc omlouvám!" 

"A já si zase myslel, že trpíte samomluvou. Omlouvat se mi ale nemusíte, já jsem Vrba, takže jste celou dobu vlastně hučela do vrby! :-)" zachraňoval jsem trapnou situaci humorem.

"Tak to je dobrý, to se povedlo, to až budu vyprávět tomu svýmu. A kde ho vůbec mám? Aha, už ho vidím, čeká u auta. Tak se mějte, pane Vrba a ještě jednou se omlouvám. Vrba - to je dobrý, to se povedlo," povídala si pro sebe cestou na parkoviště, kde na ni čekal nasupeně ten její. Nemohlo mu určitě uniknout, jak mě celá rozesmátá držela za ruku. To ani uzené koleno za 80 korun nespraví! :-) -sv-

—————

Zpět