Zelené ostrůvky v moři ...

26.11.2014 08:22

 

Zelené ostrůvky v moři mulčovacích kůr naleznete dnes na sídlišti Stínadla v ulici Marie Majerové už pouze dva. Před domem č.p. 1091 se o něj stará paní  XY a před domem č.p. 871 pro změnu paní YX. Ještě před půl rokem, než tu začala rekultivovat zeleň firma Rekultivace, se jich tu nacházelo více. Tenkrát to ještě bývaly zelené ostrůvky v moři trávníků. Jejich osud byl však projektem Rekultivace zeleně zpečetěn.

Například před domem č.p. 1078 jiná paní marně přesvědčovala rekultivační odborníky, aby její ostrůvek zeleně zachovali a tu kůru tam, proboha, nedávali. Nebo před domem č.p. 1088 mladá paní květinářka před pár lety zúrodnila a osázela zaplevelený poloostrov travnaté stráně a osázela ho všemožnými rostlinkami, jejichž názvy znala jen ona, navozila a usadila tam kameny, a pak léta opečovávala, plela a zalévala, aby vše letos v září se slzičkami v očích zase likvidovala. Teď tam z mulčovacího koberce čouhají řídce napíchané kmínky, které nebudí zatím ani zdání, že někdy obrostou listím, natož květem. Zato psům se takováto změna velice zamlouvá, mají kde čůrat, mají co hrabat, je to ráj pro jejich čichové vjemy. Nejinak tomu bude určitě i v dalších částech našeho města, kde trávníky necitlivě nahradila kůra.

Zatím nám ale nezbývá, než čekat na jaro, co z těch klacíků vyraší, co nám nad kůrou rozkvete a zavoní a občas se přitom můžeme zajít podívat na ty dva věčně zelené ostrůvky v moři kůry, které jsou smutnou připomínkou na doby před rekultivací.

"To tenkrát ještě rostly holkám vlasy, to bylo před tím vejbuchem a kdo měl žízeň, tak ji hasil, vracel se s kytkou za uchem..."  a taky si mohl ještě tehdy zkrášlovat okolí svého domu kytičkami a zelení. A kdo má žízeň, ten se vrací tak akorát s kůrou na botě :-)

   Zelený ostrůvek před domem č.p. 1091

  

    Zelený ostrůvek před domem č.p. 781

  Zde býval zelený poloostrov před domem č.p. 1088

                                                                  (Foto: Štěpánka)      

 To rozum nebere!?                                                           -sv-

 

 

 

 

—————

Zpět