Za vínem do Švýcarska

31.01.2018 00:31
Když si najdete v encyklopedii vín z Evropy země původu Švýcarsko, je tam uvedeno, snad jediné bílé víno Chateau d´Auvernier. Je to jedna z nejstarších odrůd, co mně zachutnala hned při prvním okoštování. 
Poprvé jsem ho pil v roce 1996, kdy jsem byl na vinobraní v Auvernier. Z prosluněných jižních strání v okolí Auvernier, s 80 kg krosnou plnou nastřihaných vinných hroznů se buď jde do kopce, nebo s kopce po terasách v podzimním vedru, kdy slunce dokáže pálit jako v létě. Pak přijdete na místo a vyklopíte obsah krosny do kádě. Hned vedle je tam v zurčícím potůčku kamenný žlab a v něm vychlazená lahev tohoto vína (tedy pro nás nosiče-brandáry), nalejete si 2 decku, pozvednete k přípitku proti slunci orosenou sklenku s bublinkami uvnitř a s chutí svlažíte hrdlo. Nepiješ sám, vždy se čeká na další brandáry a každý je z jiné země: Polsko, CZ, Slovensko, Maďaři, domácí Švýcaři, Italové a všichni v té své řeči řekneme: "Na zdraví". A to se opakuje celý den při každém vyklopení krosny s hroznovým vínem. 
Takže, až ho otevřete, řádně vychlazené, vzpomeňte si na mne, jak propocenej, udřenej jsem tenhle zlatavej mok možná na svých zádech odnosil a on dozrál ve sklepích zámku Auvernier starém přes 400 let. Zde generace vinařů nabízí toto skvělé (ne levné) víno, oceněné mnoha cenami. 
Měl jsem tu čest a se na oslavě 400 let zámku podílet. Trvala 7 dní a bylo pozváno mnoho hostů do parku v zámku. Hodovalo se a pilo, každý den byl zasvěcen jinému jídlu, jinému sýru a jinému vínu a švýcarským specialitám. Vybral jsem si den s rybami a specialitami z nich a do sytosti si na nich pochutnal. 
 
Od té doby se tam každým rokem vracím.  Karel Kuchtiak On the Road
 
Ještě jsem našel pár fotek

—————

Zpět