Využije město budovu v Háji?

02.03.2016 19:05

Budova č.p. 1253 v Háji bude zřejmě od roku 2019 volná. Kraj Vysočina hodlá v rámci transformace sociálních služeb budovu opustit a nabídnout jí městu Ledeč nad Sázavou. Dokáže ji město využít? Třeba jako domov pro seniory? Anebo snad taky jako úložiště odpadu z D1 či parkoviště závodních strojů :-)

To jsou otázky, které se po přečtení článku v pátečním HB Deníku nabízí. Nabízí se také připomenout historii této budovy, která není sice nijak letitá, ale celkem zajímavá.

Její stavba byla zahájena na konci 80. let minulého století jako přístavba nemocnice v Háji. Po sametové revoluci byla stavba přerušena a zakonzervována. Město Ledeč nad Sázavou tehdy podalo privatizační projekt na nemocnici v Háji a souhlasilo, aby rozestavěnou budovu využil Okresní úřad H. Brod na sociální účely. Stavba pak byla dokončena v roce 1995 a do nové budovy byl přestěhován k 1.9.1995 Ústav sociální péče pro mentálně postižené muže z Rozsochatce, kde museli vrátit zámek restituentovi. Jedno z pater v této nové budově ÚSP využívala nemocnice až do dalších stavebních úprav ÚSP, které prováděl Kraj Vysočina v roce 2010. Tehdy proběhla v hlavní budově č.p. 1253 v Háji rozsáhlá rekonstrukce a podstatně se zvýšila kvalita ubytování. Původní 3 až 4 lůžkové pokoje s nedostatečným počtem společných sociálních zařízení nahradily 1-2 lůžkové  pokoje  s vlastním sociálním zařízením a sprchou, z toho osm s balkónem.

Budova v Háji by tedy mohla svým členěním, vybavením a sousedstvím s LDN vyhovovat potřebám města v péči o seniory a o nabídce Kraje Vysočina, pokud tedy nějaká přijde, by měli zastupitelé města vážně uvažovat a taky usilovat či jít jí přímo naproti. 

Má taky výhodu, že to není žádná továáárna, že k ní patří chatkový tábor a okolní les lákající k procházkám. Nevýhodou je stav ČOV, ale i to může posloužit jako pádný argument pro další vyjednávání. -sv-

—————

Zpět