Výlet na Lichnici

07.07.2017 00:07

Na státní svátek věrozvěstů jsme vyrazili se Štěpánkou a dalšími přáteli Pepíkem, Andreou a Adélkou na zříceninu hradu Lichnice. Lákala nás tam nová rozhledna a také Středověké slavnosti na Lichnici. Beřkovští ze Šebířova tam zrovna ten den pořádali středověké hry, dílny, ukázky zbraní, ukázky katovského řemesla. 

Lichnice není daleko od naší chalupy a kdysi koncem 13. století Štěpánov dokonce vlastnil Remunt z Lichnice a roku 1307 ho prodal Vilémovskému klášteru. Vzdušnou čarou to může být asi tak 18 km a je zajímavé, že obě místa jsou téměř ve stejné nadmořské výšce kolem 475 m m.n., přestože Lichnice se nachází v Železných horách a vypíná se nad městem Třemošnice na skalnatém návrší. Hrad byl postaven ve 13. století Smilem Světlickým a nyní je majetkem města. 

Ze Slavností jsme toho moc neviděli. Kata jsme tam taky nezastihli. Středověké slavnosti totiž právě začínaly a budou trvat až do soboty. Obešli jsme pár stánků s keramikou, tetováním, gulášem a upomínkovými předměty, podívali se do sklepení a zaslechli výstřely z kanónu, či co to bylo. 

Na rozhlednu jsme se však podívali a mohli se kochat pohledem na celou čáslavskou rovinu a dalekohledem na obzoru dohlédnout až na Melechov a větrník u Kamene. Na druhou stranu byly k videní komíny Prachovické vápenky a vysílač Krásno. Na Lipnici jsme nedohlédli, ale věřím, že kouřové signály z Lipnického hradu by byly viditelné. Bylo trochu mlhavo, tak na Říp, natož ke Sněžce ani náš dalekohled nedohlédl. 

Rozhledna je celá kovová včetně točitého schodiště. Jen nástupní schodiště z nádvoří k úpatí rozhledny je dřevěné. Nosnou konstrukci rozhledny tvoří tři ocelové sloupy a vyhlídku pak ocelové plošiny se zábradlím ukotvené do kamenného zdiva původní kamenné hradní věže. Trochu se to nahoře ve výšce 12 m nad nádvořím houpe a pohled z výšky je násoben skalnatým návrším. Taky nahoře trochu foukalo, až mi to rozcuchalo ofinu, ale stálo to za to, se tam podívat. Vyšlápli jsme to nahoru na jeden záběr. Dýchla tam na nás historie našeho kraje, která prokazatelně sahá až do 13. století. Ale o tom zase až někdy příště. Jo a všimněte si, taky mám kabelku! :-) -sv-

Vilémov, majetková držba kláštera ve 13. a 14. století (autor Mgr. Tomáš Somer, Ph.D.)

—————

Zpět