Vlašťovko leť

13.06.2017 09:01

Otevřeným oknem mi do seknice vlétla vlašťovka. Ano, byla to vlašťovka, ne jiřička, měla dlouhý vidlicovitý ocas. Chvíli si jen tak lehce kroužila pod palubkovým stropem v kuchyňském koutě, já ji pozoroval nehnutě z "obýváku" od počítače a ona mě zatím nezaregistrovala. Jakmile jsem se ale zvedl, že jí půjdu ukázat cestu ven, zapnula forsáž, začala jančit a namířila si to proti velkému francouzskému oknu, do kterého narazila jak kamikaze. Naštěstí to přežila, já ji otevřel dveře ven z chalupy a ona tudy bystře frnkla na svobodu. Chvíli jsem ji ještě vyhlížel na zápraží, koukal po drátech elektrického vedení, po nebi, ale byla fuč. 

Dneska je i u nás na vsi vlašťovka vzácností. Dřív jich tady bylo plno, hnízdily ve chlívech, kde jim bylo teplo a měly přímo u zobáku svoji potravu - mouchy. Jako kluk jsem jim vždycky nakukoval do hnízda na malé vlašťovičky nebo je pozoroval navečer při lovu u rybníka Vrbáku. Jsou to hbití lovci. 

Přišla se mi dneska ráno asi ukázat, že ještě existuje. Byla ustrojená v modročerném kabátku a rezavě hnědém nákrčníku, ozdobená stejně narezlým přelivem na čele. Zářila pod stropem svým čistým bílým podvozkem. Trochu mi připomínala mého známého souseda pana Rorýse, se kterým však příbuzná není. Kdo ví, jestli ten pořád ještě hnízdí nad oknem naši bývalé ložnice na sídlišti Stínadla? Budu muset jet na návštěvu k dceři a přesvědčit se, zda se tam i letos vrátil. 

Vlašťovka se mi mihla dnešním ránem a tím i dalším dnem mého života, jak bezděčná vzpomínka. To bezděčná je synonymum pro slovo podvědomá, neúmyslná, neuvědomělá. Takové mě tu navštěvují dost často. Při pohledu na ty dráty a modré nebe mi někde v podvědomí vyvstala slova Jarkovy písně Vlašťovko leť. Našel jsem pro vás proto na jůtubku krásné video, kde ji v pořadu Bílá místa hraje na dvanáctistrunku a zpívá na zahradě Haně a Petrovi Ulrychovým. 

Tady je.   -sv-

Vlašťovko leť 
přes čínskou zeď
přes písek pouště Gobi
Oblétni zem
přeleť až sem
jen ať se císař zlobí
Dnes v noci zdál se mi sen
že ti zrní nasypal Ludwig van Beathoven
Vlašťovko leť
nás chudé veď
 
Zeptej se ryb
kde je jim líp
zeptej se plameňáků
Kdo závidí
nic nevidí
s té krásy z pod oblaků
Až spatříš nad sebou stín
věř, že ti mává pan Jurij Gagarin
Vlašťovko leť
nás chudé veď
 
Vlašťovko leť
rychle a teď
nesu tři zlaté groše
První je můj
druhý je tvůj 
třetí pro světlonoše
Až budeš unavená
pírka ti pofouká Máří Magdaléna
Vlašťovko leť
nás chudé veď
 
Vlašťovko leť

—————

Zpět