Vlakem Stadler do HB?

21.11.2017 00:21

Havlíčkobrodský deník na svém webu publikoval dne 31.10.2017 článek Přijdeme o nejlepší autobus, stěžují si obyvatelé z Ledečska, který si celý můžete přečíst zde. Doporučuji všem, které problematika chystaných změn ve veřejné dopravě zajímá, si celý článek pozorně přečíst. Lze zde totiž nalézt i tyto odstavce:

Přímé spojení se uskuteční zavedením přímé linky osobních vlaků ve směru Ledeč – Světlá – Havlíčkův Brod. Ze směru od Ledče bude nově umožněno obsloužení výhodně umístěné zastávky Světlá – město, která umožní rychlou dopravu do centra města.

Na lince budou nasazeny moderní motorové vozy Stadler. Vlaky budou klimatizované, nízkopodlažní s možností přepravy dětských kočárků a jízdních kol. Na rozdíl od autobusů budou vybaveny toaletou. Jízdní doba vlaku z Ledče n. S. do Havlíčkova Brodu bude nově činit 44 minut, tudíž bude o 14 minut rychlejší než nyní přímý průměrný autobusový spoj na dané relaci. Cesta vlakem nebude dražší než autobusem. 

Dle plánu bude zavedeno 12 párů přímých spojů v pracovní dny a 8 párů spojů o sobotách a nedělích. Nově tímto řešením doprava bude díky přímým vlakům z Ledče n. S. do Havlíčkova Brodu řešena i o víkendu.

Obsluha obcí mezi městy Ledeč a Světlá bude samozřejmě zajištěna autobusy na lince Ledeč – Vilémovice – Světlá. Pro cestující do Havlíčkova Brodu bude umožněn komfortní přestup na rychlík ve Světlé.

Vybral, opravil a upravil -sv-

Vážným protiargumentem ale zůstává hrozba zhoršení dopravní dostupnosti okresní nemocnice, která je od nádraží ČD vzdálena 2,3 km. Těch 14 ušetřených minut při jízdě přímým vlakem ztratí cestující jen čekáním a hledáním autobusu MHD. Stanoviště MHD by bylo nutné výrazněji označit a na příjezdy a odjezdy přímých vlaků Posázavského pacifiku Stadler by bylo nutné nafázvat spoje MHD. kterou však Kraj v HB neprovozuje. 

Chystané změny Kraje Vysočina sleduji od zveřejnění prvních návrhů jízdních řádů. Nelíbí se mi také některé změny v dopravní obslužnosti malých obcí, jako například u nás na Leštinsku ignorování existence obce Vrbice, kde žijí nejen senioři, ale i rodiny s dětmi, obecně však se záměrem Kraje využívat ve větší míře na Vysočině železniční dopravy a nasadit moderní motorové vozy Stadler lze souhlasit. Samozřejmě tam, kde je železnice dostupná, a tak, aby přitom nedocházelo ke zhoršení dopravní obslužnosti. Německé motorové vozy Stadler si lze prohlédnout zvenku i zevnitř zde na 28 fotografiích.          Jak se vám líbí? :-) -sv-

Kudy pojedou nové linky MHD v Havlíčkově Brodě

Linka č. 1: Pojede po trase Dopravní terminál - Havlíčkovo náměstí - Husova - Nemocnice - Psychiatrická léčebna - Perknov (jede denně) 

Linky budou kratší, zato pojedou častěji. MHD zavede intervalové spoje, ve špičkách pojede autobus každých deset minut. Zdoj: iDnes  22.11.2017

 

—————

Zpět