Vikingové u lomu

02.07.2017 00:02

V sobotu 8.7.2017 odpoledne se na břeh Sázavy u lomu Velká stráň vrátí Vikingové. Samozřejmě připlují na lodi drakkar. 

Tentokrát zde svedou na dvakrát bitvu v Ribe. Protože Vikingové se v režii šermířské skupiny Thorwaldsons vždy snaží ukázat nejen odvahu, ukrutnost a ostří svých mečů, ale též sehrát pro diváky historicky podložený příběh, zavedeme vás až do doby založení a rozvoje nejstaršího města ve Skandinávii, bývalého vikingského obchodního střediska a dnes stále existujícího dánského městečka Ribe.

Doba, které se budeme věnovat, však zastihne Ribe teprve v začátcích, kdy bylo ještě pouze sezónním tržištěm, byly zde dílny a před nimi rovnou prodejní stánky. Díky své poloze obchodovalo Ribe hlavně s Anglií a Německem. Při archeologickém průzkumu zde bylo nalezeno například velké množství skleněných korálků, hřebeny z paroží a rohoviny, břidličné brousky. Ale díky Hedvábné stezce a v Číně vládnoucí Dynastii Tchang, jejíž panovníci velmi toužili po exotickém západním zboží, se dalo například v sousední Birce sehnat hedvábí a jiné východoasijské zboží. Podobně jak je tomu dnes v Perle Posázaví. :-)
I my se na akci snažíme sehnat, co nejvíce zboží, které mohlo být prodáváno na trhu v Ribe a diváci si ho budou moci prohlédnout.
 
Město Ribe je spjaté i s českou historií. Zemřela tam po porodu svého druhého dítěte roku 1213 dánská královna Dagmar (Markéta Přemyslovna, dcera Přemysla Otakara I.), žena krále Valdemara II. Královna lidem milovaná, dodnes má v Ribe pomník. A Dánskem dodnes zní lidová píseň srdcervoucí Královna Dagmar stoná v Ribe  - zde v modernějším hávu.
 
Na akci vystoupí kromě šermířů ze všech koutů republiky i hudební skupina Subulcus, svůj stánek s výrobky zde bude mít i národní kulturní památka sklárna Tasice. O bezpečnost nás všech se postarají hasiči z SDH Ledeč nad Sázavou a o divadelní role kupců a trhovců se poperou divadelníci z DS Mimochodem.
 
Pro příchozí bude k dispozici občerstvení a jarmark, pro děti několik dílniček, kde si budou moci vyzkoušet různá řemesla, dětské soutěže s vikinskou tématikou. K vidění bude opět zmenšenina lodě zvané drakkar, na které Vikingové připlují z prvního tisíciletí n.l.
 
Na bitvě se nepoužívá žádná pyrotechnika ani střelný prach. 
 
A víte proč? V době vikinské tu ještě neexistoval. Do Evropy pronikl až ve 13. století.
 
Jak bojují šermíři Thorwaldsons vč. Malé bojovnice Kiry můžete zhlédnout zde. :-)
 
Jak hasí horký požár malí ale spříznění Brabčáci je pro změnu k zhlédnutí zde. :-)
 
Zveme vás do Ribe. Vezměte sebou děti či vnoučata. Těšíme se na vás.   TaRenda
 
Vikingy v Ribe naleznete i na Facebooku zde. Tam lze směřovat dotazy nebo na redakční mail ledecbezcenzury@email.cz. Akce se koná za podpory Města Ledeč n. Sázavou.

—————

Zpět